natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Budeme jednat o stíhačkách F-35 z USA a obrněncích ze Švédska, rozhodla vláda

    20. července 2022  10:57,  aktualizováno  11:56
    Vláda zahájí přímě rozhovory s USA o možném nákupu nejmodernějších nadzvukových letounů F-35 a se Švédskem o pořízení pásových bojových vozidel CV90. Po středečním jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala.  

    Letouny F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika | foto: DVIDS

    „Je to důležitý a zásadní krok pro modernizaci české armády. Jsou to rozhodnutí, která budou mít dopad na posílení naší obranyschopnosti v příštích desítkách let. Krok k plnění aliančních závazků a důležité rozhodnutí právě v této době, kdy bezpečnost Evropy čelí novým výzvám způsobených ruskou agresí,“ oznámil Fiala.

    Oba nákupy pro armádu v hodnotě desítek miliard korun by se tak měly uskutečnit formou vláda-vláda, bez klasických výběrových řízení.

    „Pokoušet o nějaká výběrová řízení by znamenalo, že na konci procesu za pět let přijde nějaký ministr, který to zruší a my budeme bez nadzvukových letounů,“ uvedla.

    Ministerstvo obrany chce pořídit dvě letky, tedy 24 letounů. Dosud má armáda 14 stíhacích strojů Gripen, které si pronajímá. Na jejich využívání má smlouvu do roku 2027, využít poté může dvouletou opci.

    „Fronty na jakýkoliv vojenský materiál jsou nyní velmi dlouhé a my se do nich musíme co nejrychleji postavit,“ prohlásila Černochová.

    Jednání s americkou stranou mají podle ministryně obrany Jany Černochové probíhat do října 2023. „Modernizaci armády už nesmíme odkládat ani o den,“ konstatovala.

    Pořízením letounů F-35 by se Česká republika stala součástí páteřního systému Severoatlantické aliance, letouny totiž bude mít s výjimkou Francie a Španělska ve výzbroji většina aliančních zemí – USA, Británie, Nizozemsko, Norsko, Belgie, Dánsko, Itálie, Německo, Polsko, jednání vede Řecko. Pro letoun se rozhodli také ve Finsku a Švýcarsku.

    V neposlední řadě si F-35 pořizují nejrozvinutější země mimo Evropu, například Japonsko, Austrálie, Izrael, Jižní Korea nebo Singapur.

    Černochová upozornila, že v Evropě bude v budoucnu létat až 600 letounů F-35. Rozhodnutí o jejich pořízení i pro Česko přitom vychází z rozsáhlé studie, na které pracovali armádní experti. Konstatovali, že jen nejmodernější stroje takzvané páté generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti.

    Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky bude F-35 i po roce 2040 technická špička, zatímco stroje takzvané 4,5 generace tou dobou budou zastaralé.

    „Díváme se za horizont. F-35 navíc nepředstavuje jen stíhací letoun. Jde o létající velitelské středisko představující kombinaci stíhacího letounu, prvku protivzdušné obrany, špičkového výzvědného a komunikačního pracoviště a zároveň je součástí široké sítě internetu strojů včetně bezpilotních prostředků, a tudíž dokáže provádět i úkoly, které jsou zcela mimo možnosti současných strojů,“ podotkl.

    Důvodem pro navýšení počtu strojů je podle něj fakt, že už v současnosti počet nadzvukových letadel nestačí k plnění zadaných úkolů a vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci se bude objem plněných úkolů nadále zvyšovat.

    Zároveň jde o ekonomické řešení, protože Česko sdílet stejnou techniku se Spojenými státy, Polskem a řadou dalších spojenců.

    Obrněnce pro těžkou brigádu

    Ministerstvo obrany zároveň zrušilo tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun. Nově osloví přímo švédského výrobce stroje CV-90 BAE Systems. Tendr byl podle Černochové zrušen na základě doporučení právní kanceláře. Nové stroje mají nahradit zastaralá sovětská vozidla.

    „CV90 je zavedená a bojem prověřená platforma. Tato vozidla používá řada evropských armád a rozhodla se pro ně i Slovenská republika, se kterou budeme naše jednání koordinovat,“ uvedla ministryně Černochová s tím, že od spolupráce se slovenskou stranou si vláda slibuje další úspory.

    Prioritou v jednání bude podle ní zapojení českého obranného průmyslu do výroby těchto bojových vozidel.

    „Armáda je schopná s tímto vozidlem působit, je to vyhovující vozidlo pro koncepci našich sil. Jako armáda říkáme, že jsme s takovým výběrem spokojeni. Jsme spíše v době pět minut po dvanácté a proto jsme rádi, že se začíná tato modernizace hýbat,“ uvedl náčelník štábu Řehka.

    Jak podotkl, přezbrojení moderními pásovými obrněnci je klíčové pro vybudování těžké obrněné brigády, kterou Česko slíbilo spojencům v NATO.

    Se Švédskem chce vláda vyjednávat o nákupu 210 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP). Švédský výrobce BAE Systems/Hägglunds AB s obrněncem CV90 patřil k favoritům ve výběrovém řízení, které ministerstvo obrany před lety vypsalo.

    Podle původních předpokladů měl být přitom vítěz známý už v roce 2019, termín se ale neustále posouval i kvůli pandemii covid-19. Expertní komise ovšem loni na podzim konstatovala, že nabídky všech tří účastníků tendru nesplňují všechny požadavky a nelze je dále hodnotit.

    Od té doby tendr doslova „usnul“ a nová ministryně obrany Jana Černochová avizovala, že by o osudu zakázky chtěla rozhodnout do konce července.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media