Staňte se průzkumníkem roty Z, láká záložníky jednotka speciálních sil

Vydáno 01.03.2010
Elitní 601. skupina speciálních sil, která má za sebou už tři bojová nasazení v Afghánistánu, bude vybírat nováčky do své záložní jednotky. Přesněji roty speciálního průzkumu, složené z vojáků v záloze.  

Elitní jednotka připravuje v březnu výběrové řízení pro zájemce o záložní službu. Uchazeči musejí projít náročným přezkoušením fyzické zdatnosti i psychologickými testy, uvedla jednotka na svých internetových stránkách.

Příslušníci aktivních záloh kombinují civilní povolání a vojenskou kariéru. Jako civilisté dál chodí do práce a jen na několik týdnů ročně se věnují vojenskému výcviku. V případě potřeby pak může vláda jednotky aktivních záloh nasadit do akce.

Typickými úkoly jsou pomoc při živelních pohromách a ostraha objektů důležitých pro obranu státu v případě zhoršení bezpečnostní situace. Prostějovská rota Z je však v tomto mezi ostatními jednotkami unikátní.

Záložníci z roty Z jsou totiž cvičeni pro speciální průzkum a získávání strategických informací v týlu nepřítele. Výcvik vedou zkušení instruktoři bojovníci speciálních sil, kteří mají za sebou bojové mise v Afghánistánu, Iráku a Kosovu.

Ve výcviku nechybějí seskoky s padákem nebo slaňování z vrtulníku, členové roty nacvičují taktiku přesunu malých jednotek v týlu nepřítele i způsoby pátrání a pozorování. Příslušníci roty Z jsou vyzbrojeni pistolemi Glock 17, samopalem Sa-58, odstřelovacími puškami SVDN-1 (Dragunov) a kulomety UKL-59.

Ve výbavě a výstroji mají batohy pro seskoky padákem, taktické vesty, přístroje pro noční vidění, laserové dálkoměry, fotoaparáty s teleobjektivy a další speciální techniku.

Rota aktivních záloh 601. skupiny speciálních sil vznikla v říjnu 2000. Do Prostějova tehdy bylo povoláno 44 bývalých příslušníků průzkumných jednotek, kteří absolvovali dvoutýdenní intenzivní výcvik. Jako plnohodnotná složka elitní české jednotky se pravidelně účastní cvičení doma i v zahraničí.

Během doby několik záložníků odstartovalo v jednotce svou profesionální vojenskou kariéru, když uspěli se stáli vojáky z povolání u speciálních sil nebo si je vybraly další špičkové armádní jednotky, včetně 4. brigády rychlého nasazení nebo 102. průzkumného praporu.

inc natoaktual.cz