Těla slovenských vojaků zabitých v Afghánistánu jsou doma

Vydáno 29.12.2013
Slovenský vládní speciál přepravil domů na Slovensko těla dvou vojáků zabitých v Afghánistánu. Do Bratislavy je přivezl z americké základny v německém Ramsteinu, kde se před odletem uskutečnil smuteční ceremoniál za účasti premiéra Roberta Fica.  

Vládní speciál přivezl do Bratislavy těla dvou padlých slovenských vojáků | foto: Slovenské ministerstvo obrany

Dva slovenští vojáci zahynuli v pátek 27. prosince poblíž Kábulu, když na vojenský konvoj zaútočil Taliban. Převoz těl slovenské ministerstvo obrany připravovalo od soboty. Nakonec ostatky dopravila z Afghánistánu do Německa americká armáda.

Na letecké základně Ramstein tam zároveň proběhl smuteční ceremoniál. Hold dvěma padlým slovenským vojákům - Edmundovi a Patrikovi - tam přijeli vzdát ministr obrany Martin Glváč i slovenský premiér Robert Fico.

"To, co se stalo, je pro nás opravdu velmi těžké a všechny nás to zasáhlo," řekl ministr obrany Martin Glváč. Krátkou modlitbou vyprovodil vojáky na poslední cestu domů vojenský ordinář František Rábek. "Chci ubezpečit rodiny zesnulých vojáků, že myšlenkami jsme všichni s nimi a jejich jména z paměti ozbrojených sil nikdy nezmizí," uvedl náčelník generálního štábu Peter Vojtek.

Po příletu se na bratislavském letišti konalo další pietní rozloučení s padlými, na kterou dorazilo na 150 přátel i kolegů z elitního 5. pluku speciálního určení ze Žiliny.

Vyšetřování incidentu, při kterém zemřeli dva Slováci a jeden Američan, stále pokračuje. Podle původních informací měl na vojenský konvoj zaútočit sebevražedný atentátník v autě naloženém výbušninami. Nyní se ale ukazuje, že nálož byla v odstaveném autě odpálena zřejmě na dálku ve chvíli, kdy kolem konvoj projížděl.

Slovenští vojáci z elitního žilinského pluku byli součástí předsunutého týmu, který v Afghánistánu připravuje podmínky pro nasazení speciálních jednotek SOAG, které chce Slovensko do země vyslat v lednu.

inc natoaktual.cz