natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • „Sky Shield“ má zelenou. Česko se spojenci pořídí protiraketovou obranu

    12. října 2023  11:53
    Desítka členských států NATO včetně České republiky se dohodla na vytvoření společného systému protivzdušné obrany „Sky Shield“. Komponenty evropského protiraketového a protiletadlového štítu mají dodat Spojené státy a Izrael.  

    S protiraketovou obranou se evropští členové NATO dosud spoléhají na kapacity USA | foto: U.S.NAVY

    Představitelé desítky zemí na okraj zasedání ministrů obrany NATO v Bruselu podepsali dohodu, která vytvoří právní základ nezbytný pro nákupy.

    S projektem společné protiraketové obrany „European Sky Shield“ přišlo před časem Německo s tím, že společný nákup bude ve všech ohledech výhodnější, než aby si země protivzdušné a protiraketové kapacity k ochraně evropského teritoria nakupovaly samostatně.

    S protiraketovou obranou se evropští členové NATO dosud spoléhají na kapacity USA v podobě několika radarových senzorů a přítomnosti amerických plavidel s protiraketovými střelami.

    „Tato iniciativa pomáhá převést spojenecké závazky týkající se výdajů na obranu do hmatatelných schopností dostupných pro naši kolektivní obranu. Potvrzuje to jasný závazek evropských spojenců ke spravedlivému sdílení zátěže,“ řekl zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană.

    Podpisu dohody se v Bruselu za Česko zúčastnil náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že očekává uzavření prvních dohod do tří nebo čtyř měsíců.

    Na iniciativě se podílí deset spojenců z NATO: Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Německo, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko a Slovinsko.

    Některé významné evropské země však s iniciativou nesouhlasí. Jedná se například o Francii, Itálii či Španělsko. Paříž kritizuje, že projekt slouží k akvizici technologií vyráběných mimo Evropu. Státy totiž uvažují, že skrze iniciativu nakoupí například americké systémy Patriot či izraelské rakety Arrow 3.

    Právě na jejich pořízení a zavedení do výzbroje se před časem Německo dohodlo s Izraelem. Systém Arrow 3 má zaplnit mezeru ve schopnostech Bundeswehru zachytávat balistické střely. Rozpočtový výbor Bundestagu už v polovině června uvolnil prostředky na předsmluvní dohodu s izraelskou vládou.

    Systém Arrow 3 je navržen tak, aby zachytával balistické střely mimo zemskou atmosféru. Zbraňový systém se skládá z velitelského stanoviště, radarových senzorů, odpalovacích zařízení se čtyřmi řízenými střelami a dalších periferních zařízení.

    Společně ho vyvíjí a vyrábí izraelská protiraketová agentura (IMDO) s agenturou protiraketové obrany USA (MDA). Prvních operačních schopností chce německá obrana dosáhnout už v roce 2025 s tím, že systém má být integrován právě do ochranného štítu NATO.

    „Systém Arrow připraví německou protivzdušnou obranu na budoucnost,“ prohlásil na sklonku září Pistorius. Každodenní útoky Ruska na Ukrajinu podle něj ukazují, jak důležitá protivzdušná obrana je.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media