Senátoři posvětili zahraniční mise českých vojáků

Vydáno 17.06.2009
Jen den po hlasování v poslanecké sněmovně schválili nasazení českých vojáků v zahraničních misích pro příští rok i senátoři. Vládní návrh podpořilo 64 z 69 přítomných senátorů.  

Proti byli pouze dva senátoři. Poslanecká sněmovna o zahraničních misích hlasovala už v úterý a vládní návrh schválila. - více čtěte zde

Plán zahraničních misí počítá s tím, že Česká republika bude pokračovat v misi KFOR Kosovu. Tam by podle návrhu mělo působit až 550 vojáků.

Dalších až 535 vojáků pak bude působit v Afghánistánu, především v provincii Lógar, kde pracuje český provinční rekonstrukční tým. V provincii Paktíja bude mít nově základnu trojice českých transportních vrtulníků Mi-171Š, jejichž vyslání plánovala armáda původně už letos.

Na letišti v Kábulu bude nadále působit skupina protichemických expertů, několik specialistů na řízení letového provozu, meteorologů a logistů. Nově chce armáda do země vyslat skupinu instruktorů, kteří se budou podílet na výcviku Afghánské národní armády.

Čeští vojáci se zapojí také do mise Evropské unie v Bosně a Hercegovině, nově čeští důstojníci budou působit na britském velitelství evropské námořní protipirátské operace u břehů Somálska. Další vojáci budou plnit roli pozorovatelů v mezinárodních misích například v Čadu a další na Sinajském poloostrově.

inc natoaktual.cz