Schwarzenberg představil český rekonstrukční tým pro Afghánistán

Vydáno 21.01.2008
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odhalil plány na obnovu afghánské provincie Lógar. Česko vyšle na jaře do Afghánistánu vlastní provinční rekonstrukční tým vojáků a civilních expertů, kteří se budou podílet na obnově a rozvoji celé oblasti.  

"Je naší spojeneckou povinností přispět, seč naše skromné síly stačí, abychom pomohli k úspěšnému vývoji v Afghánistánu," uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Připustil, že tato společná historická mise české armády a civilistů nebude bez rizik. "Není to bez nebezpečí," řekl ministr.

Na americké základně Shank poblíž města Pol-e´Alam v provincii Lógar bude od března působit na 180 vojáků a civilistů.

Pod hlavičkou NATO budou pracovat na projektech obnovy infrastruktury země, budovat školy, zavlažovací systémy, rozdělovat humanitární pomoc, ale taky radit afghánské samosprávě a cvičit místní vojáky a policisty.

Podle ministerstva zahraničí bude civilní část rekonstrukčního týmu tvořit desítka expertů. "Ta bude od března pokračovat v dosavadních amerických projektech a zároveň postupně realizovat vlastní projekty," uvedla Ester Lauferová, jedna z koordinátorek projektu.

Mezi hlavní překážky rozvoje této provincie podle ní patří bezpečnostní situace a velmi špatná infrastruktura.

Ministerstvo do lógarského týmu proto vysílá odborníky například z oblasti zemědělství, stavebnictví a geologie.

Na amerických projektech budou Češi podle šéfa civilní částí rekonstrukčního týmu Václava Pechy pracovat ještě zhruba dva měsíce. Pak začnou realizovat ty vlastní. "Jde o dlouhodobé působení, nejméně dva až tři roky, spíš déle," konstatoval Pecha.

Česká republika se tak stane po Litvě a Maďarsku teprve třetí z nových členských zemí NATO, které budou v Afghánistánu řídit vlastní rekonstrukční tým.

Závěrečné přípravy na unikátní misi už probíhají několik měsíců. Ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku dokončují výcvik vojáci, kteří budou zajišťovat ochranu rekonstrukčního týmu. - více zde

 

 

inc natoaktual.cz