Rusko se snaží nahlodat naši Alianci, tvrdí generál Dunford

Vydáno 24.08.2016
Současný svět je nejvíce nejistým obdobím od konce druhé světové války, tvrdí šéf sboru amerických náčelníků Joseph Dunford. Za hlavní hrozby přitom označil Rusko, Čínu, Írán, Severní Koreu a militantní extremismus. "Čtyři státní aktéři a jeden nestátní v podobě terorismu, který může udeřit kdekoliv," řekl generál.  

Bývalý afghánský prezident Sibghatullah Mojaddedi se loučí s velitelem sil ISAF v Afghánistánu Johnem Allenem. | foto: U.S. DoD

Írán se podle Dunforda nadále snaží rozšiřovat svůj vliv na Blízkém východě a musí být proto pečlivě sledován. Severní Korea zase podle jeho slov stále pokračuje v budování jaderných kapacit a vývoji mezikontinentálních raket - je proto nejvíce nepředvídatelnou zemí na seznamu hrozeb.

„Čína je poněkud neprůhledná,“ řekl s tím, že Peking investoval značné částky do výstavby armády, včetně jaderných sil. Důvodem k obavám mohou být podle něj čínské akce v Jihočínském moři a budování předsunutých základen.

Upozornil, že podobně investuje do armádních kapacit také Rusko a to i přes ekonomické problémy. „Modernizuje své jaderné kapacity, bude modernizovat ponorkové loďstvo a modernizuje své konvenční schopnosti navzdory významným demografických a ekonomických problémům, kterým čelí,“ konstatoval s tím, že je navíc znepokojen chováním Ruska.

Anexí Krymu, akcemi na Ukrajině, kybernetickými útoky v Gruzii a Moldavsku nebo intervencí v Sýrii a podporou tamějšího režimu se podle Dunforda snaží Moskva podkopat Severoatlantickou alianci.“ Rusko se snaží Alianci nahlodat,“ prohlásil.

Upozornil, že konkurenční technologická výhoda USA vůči Rusku a Číně se v mnoha oblastech ztenčuje. Spojené státy proto musí pracovat na vyrovnaných schopnostech. „Jinými slovy, musíme mít schopnosti, které sahají od jaderných až po konvenční a speciální operace,“ řekl.

inc natoaktual.cz