Rusko nás přímo neohrožuje, chce ale měnit hranice, varoval šéf NATO

Vydáno 04.06.2015
Ze strany Ruska zatím neexistuje žádná bezprostřední hrozba vůči členské zemi NATO, uvedl generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Moskva se podle něj však snaží překreslit hranice v Evropě. Spojenci přesto věří, že se napjaté vzájemné vztahy zlepší.  

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

Šéf Aliance ve čtvrtek v norském Oslu varoval, že se Rusko snaží silou změnit hranice v Evropě. Příkladem je podle něj poloostrov Krym, východní Ukrajina nebo Gruzie.

Přímým důsledkem „agresivního chování“ Moskvy je podle něj větší nepředvídatelnost, větší nejistota a další nepokoje. „Ale nevidím žádnou bezprostřední hrozbu z východu vůči kterékoliv zemi NATO,“ řekl.

V souvislosti s děním na Ukrajině, kde propukly nejtěžší boje o uzavření příměří v únoru, Stoltenberg znovu obvinil Rusko, že dodává proruským separatistům na východě Ukrajiny sofistikované zbraně.

„Máme přesné informace, že Rusko je aktivní na východní Ukrajině a že dodalo velké množství těžkých, pokročilých zbraní separatistům,“ prohlásil.

Od počátku konfliktu to podle něj bylo více než tisíc kusů techniky, od tanků, přes transportéry až po dělostřelecké a protiletadlové systémy.

Moskva ale takové informace znovu popírá. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prakticky ve stejné chvíli obvinil ukrajinskou vládu, že je to právě ona, která svými kroky ohrožuje příměří s Minsku a nechce s proruskými separatisty jednat.

„Naším cílem zůstává spolupráce s Ruskem. Je to užitečné pro NATO i pro Rusko. Minimální podmínkou je ale respektování hranic. A existují ty, které Rusko nerespektuje“, konstatoval generální tajemník NATO.

Za další znepokojivé překážky označil po setkání s norskou ministryní obrany rovněž vypovězení smlouvy o konvenčních silách v Evropě, rozsáhlé neohlášené manévry ruských sil či přezbrojování ruské armády.

„Zvláště modernizace ruské severní flotily činí ze Severu znovu místo strategického významu pro transatlantickou a evropskou bezpečnost,“ konstatovala Ine Eriksen Søreide.

inc natoaktual.cz