Rusko dalo zelenou vojenským vlakům NATO mířícím do Afghánistánu

Vydáno 21.11.2008
Rusko povolilo členským zemím NATO, Německu a Španělsku dopravovat do Afghánistánu po železnici přes své území vojenský materiál včetně zbraní. I kvůli stále napjatým vztahům Moskvy s NATO po válce v Gruzii jde o zcela výjimečný krok.  

"Federální celní služba vydala obecné povolení pro tranzit přes ruské území pro zbraně, vojenské vybavení a vojenské zboží Bundeswehru," uvádí se v oficiálním prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Mluvčí ministerstva Andrej Nestěrenko uvedl, že ve vztahu Ruska s cizími státy jde o nebývalou záležitost. Jak zdůraznil agentuře Ria Novosti, "je to díky úzké spolupráci s Německem při řešení bezpečnostních hrozeb a výzev".

Podle Nestěrenka tím Rusko potvrzuje svoje záměry pokračovat ve spolupráci s NATO ohledně mise v Afghánistánu a zároveň tak plní dohody o tranzitu, které byly uzavřeny s Německem a dalšími partnerskými zeměmi.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv už ve čtvrtek podepsal dekret, který umožní španělské armádě dopravovat zásoby svým jednotkám v Afghánistánu přes ruské území.

Rusko už letos na jaře umožnilo některým zemím v rámci dohody přepravovat po železnici do Afghánistánu materiál nevojenského charakteru. Nové povolení však umožní především přepravovat po železnici i vojenský materiál a zbraně.

Pro Německo je cesta přes Rusko klíčová. Většina z více než 3 500 vojáků Bundeswehru totiž operuje hlavně na hornatém severu Afghánistánu a v nejbližších měsících chce Berlín do Afghánistánu poslat dalších tisíc mužů.

V Afghánistánu už přitom v současnosti operuje přes 50 tisíc vojáků pod velením NATO. Podle velitele mise ISAF Dana McKiernana by mezinárodní jednotky potřebovaly ihned posily v podobě tří brigád a podpůrných jednotek - dohromady zhruba 10 až 15 tisíc lidí. - O posilách pro misi v Afghánistánu čtěte zde

inc natoaktual.cz