Nebe nad Pobaltím střeží dva nové radary dlouhého dosahu

Vydáno 05.12.2018
Vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska začínají střežit dvě nové radarové stanice dalekého dosahu rozmístěné na litevském území. Zařízení za 40 milionů eur dodaly specializované agentury NATO a patří k páteřní síti alianční protivzdušné obrany.  

Radarová stanice v Litvě | foto: kam.lt

„Zprovoznění dvou radarů s dalekým dosahem znamená obrovský kvalitativní skok v posilování schopností litevské obrany i integrovaného systému NATO pro leteckou a raketovou obranu,“ litevský ministr obrany Edvinas Kerza.

Dvě radarové stanice, v Antaveršis na jihu země a v Degučiai na západě, budou sledovat vzdušný prostor celého Pobaltí. Litva, Lotyšsko ani Estonsko nemají vlastní stíhací letectvo a v ochraně vzdušného prostoru se proto střídají letouny členských zemí Aliance.

Dosah dvou nových radarových stanic v Litvě. Třetí má být dokončená v letech 2020 až 2021

Každý z nejmodernějších radiolokátorů španělského výrobce Indra Sistemas má dosah 450 kilometrů.

Zatím běží ve zkušebním provozu, plně funkční mají být v roce 2019. Už nyní ale dodávají data do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO.

Nové výkonné stanice nahradily zastarávající radary, které litevské armáda využívala už před vstupem země do NATO v roce 2004 a jejichž kapacita už nevyhovovala.

Projekt za 40 milionů eur svěřilo litevské ministerstvo obrany dvěma specializovaným agenturám NATO - pro komunikační a informační technologie NCIA a pro podporu NSPA. Ty zajistily výběr dodavatele, testování i šifrované napojení dat. Do roku 2020 pak má v Litvě vyrůst ještě třetí radarová stanice.

inc natoaktual.cz