Pyrotechnici odletěli do Kábulu

Vydáno 18.03.2005
Skupina armádních pyrotechniků a meteorologů ráno odcestovala do afghánské metropole Kábulu. V zemi vystřídají v rámci pravidelné rotace své kolegy. Na kábulském letišti a v jeho okolí mají čeští specialisté na starost hledání a zneškodňování nastražených min.  

"Vojáci odletěli přesně v 7.17 ráno z letiště ve Kbelích," potvrdil Petr Sýkora z tiskové služby ministerstva obrany.

Český kontingent je dislokován přímo na letišti v Kábulu. Pyrotechnické jednotky se v rámci alianční mise ISAF podílí na ženijním průzkumu letiště a jeho okolí a zajišťují likvidaci výbušného materiálu a nastražených min.

Experti i mezinárodní organizace odhadují, že v celém Afghánistánu zůstává ještě 7 milionů nastražených min.

Skupina českých specialistů meteorologické služby se pak podílí na zabezpečení letového provozu mezinárodního letiště v Kábulu. 

Patnáctičlenná jednotka českých vojáků tak střídá své kolegy, kteří v Afghánistánu pracují od loňského září. Na kábulském letišti se čeští vojáci angažují už od loňského března. Dosud se tam vystřídalo 31 vojáků.

Kromě Kábulu operuje v zemi zhruba dva týdny 40 českých průzkumníků. Společně s dánskými a německými vojáky mají na starost ochranu takzvaného provinčního rekonstrukčního týmu ve Fayzabádu v provincii Badakšan na severovýchodě Afghánistánu.  - více zde

Od roku 2002 se v operacích ISAF a Trvalá svoboda na území Afghánistánu vystřídalo celkem 461 českých vojáků.

inc natoaktual.cz