Průzkumníci odletěli do Afghánistánu

Vydáno 08.03.2005
Hlavní část čtyřicetičlenného kontingentu českých průzkumníků v podvečer odletěla z přerovského letiště do Afghánistánu. Na severovýchodě země ve městě Fayzabád budou v rámci alianční mise ISAF půl roku chránit členy tamního provinčního rekonstrukčního týmu.  

"Mám klasickou cestovní horečku. Momentálně zjišťuju, co všechno jsem si možná zapomněl a co jsem nevyřídil," uvedl před odletem jeden z vojáků, který u kontingentu v Afghánistánu bude zastávat administrativní práce. Jméno kvůli bezpečnosti jeho rodiny i jeho samotného redakce nezveřejní. - více zde

Během pondělka už do Afghánistánu odletělo šest českých vojáků. "Šlo o dva lety IL-76 s materiálem," potvrdil pro natoaktual.cz mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek.

V úterý po půl sedmé večer odletěla z letiště v Přerově hlavní část kontingentu.

"Půjde opět o dva lety," avizoval už předem Čírtek. Dvacítka vojáků podle něj poletí letounem An-72 a šest vojáků doprovodí materiál opět v letounu IL-76. Vojáci by měli po čtyřech tisících kilometrech přistát v afghánském městě Mazáre Šaríf.

Vojáci ze 102. průzkumného praporu se loučili před odletem do mise minulý týden slavnostním nástupem na náměstí v Prostějově, kde jim požehnal armádní kaplan. - více zde

Na působení v misi se poslední týdny průzkumníci intenzivně připravovali i s elitními bojovníky z 601. skupiny speciálních sil, kteří loni v Afghánistánu pod americkým velením pátrali po teroristech.

Jednotka bude působit v okolí Fayzabádu v provincii Badakšan na severovýchodě země v takzvaných provinčních rekonstrukčních týmech pod hlavičkou NATO. Na starosti bude mít zajištění bezpečnosti v oblasti, ochranu mezinárodních jednotek a spolupráci s místními obyvateli.

Jednotka bude podléhat německému velení. Prostějovští průzkumníci budou začleněni v týmu přibližně 250 vojáků spolu s Dány a vojáky německého Bundeswehru. S jejich pomocí se počítá i během nadcházejících parlamentních voleb v Afghánistánu. - více zde

 

Průzkumníci čekají na odlet do Afghánistánu. Během desetihodinového letu urazí přes 4 tisíce kilometrů.

inc natoaktual.cz