„Povodňová armáda“ nabírá dech, na sever Čech míří čerstvé síly

Vydáno 18.08.2010
Armáda začala se střídáním více než sedmi set vojáků, kteří v Libereckém a Ústeckém kraji už druhý týden odstraňují povodňové škody. Práci od nich v následujících dnech přeberou čerstvé síly.  

Jak potvrdil Jan Šulc z Generálního štábu, v úterý začalo střídání vojáků ze 7. mechanizované brigády a části 15. ženijní brigády. "Na čtvrtek je připraveno střídání vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení a zbytku vojáků 15. ženijní brigády," konstatoval Šulc.

Armáda také začíná stahovat některou techniku, která už deset dní po pohromě není potřebná. Ve středu dopoledne tak například vojáci z Liberecka odsunou dva plovoucí transportéry PTS-10. V současné době má armáda v obcích na Liberecku a Ústecku přes 200 kusů techniky.

Vojáci budou v následujících dnech pokračovat v čištění koryt vodních toků a úpravě povodní poškozených břehů, zprůjezdňování stržených, zavalených či podemletých komunikací, přípravě a budování mostních provizorií a odklízení naplavenin.

Armáda také nasadila speciální chemickou techniku, především rozstřikovací automobily ACHR-90, se kterými vojáci čistí a dezinfikují vyplavené budovy.

Ženisté pokračují ve stavbě provizorních mostů. První postavili už o víkendu v Chrastavě a Rousínově. V úterý byl dokončen například most v obci Kytlice.

V Hřensku vojáci provádějí terénní úpravy břehů nezbytné pro výstavbu mostu a zaměřují místa pro další provizorní mosty v Chrastavě, Děčíně, Rousínově a Bílém Kostele. Celkem armáda eviduje 14 žádostí o výstavbu provizorních mostů.

inc natoaktual.cz