Piloti transportních letounů cvičí ve Francii

Vydáno 10.09.2007
Čeští piloti a posádky se dvěma transportními letouny An-26 odletěli v rámci výměny letek do Francie. Z letiště v Orleans budou spolu s francouzskými kolegy cvičit plánování misí, lety v malých výškách a další dovednosti.  

"Nacvičovat budou prakticky vše, co se týká misí," řekl mluvčí 24. základny dopravního letectva ve Kbelích Petr Šupitar.

Do Francie odletělo 16 členů posádek na dvou transportních strojích An-26. Společně s francouzskými kolegy na strojích C-160 Transall budou celý týden nacvičovat plánování misí, skupinové lety v malých výškách, vysazování na přesnost a způsoby taktického přiblížení.

Další týden se manévry přesunou na leteckou základnu ve Kbelích.

Do výměny letek mezi státy NATO se čeští letci zapojují pravidelně. Letos například čeští piloti na nadzvukových strojích Jas-29 Gripen trénovali v Čáslavi s belgickými stíhači na letounech F-16 manévrové vzdušné souboje nebo společné útoky na simulované pozemní cíle.

V minulosti čeští piloti v rámci výměny letek už podobně cvičili se Švédy na strojích Jas-39 Gripen, francouzskými piloty na strojích Mirage 2000 nebo německým letci na letounech Tornado a F-4.