Piloti předvedou gripeny v plné kráse

Vydáno 20.05.2005
Letecká základna v Čáslavi se v sobotu otevře veřejnosti. Už od rána tam začíná Den otevřených dveří. V bohatém programu předvedou piloti řadu atraktivních letových ukázek a poprvé blíže předvedou i nový nadzvukový stíhací letoun Jas-39 Gripen.  

"Veřejnost bude mít poprvé možnost blíže vidět nové nadzvukové letouny," uvedl mluvčí 21. základny taktického letectva Michal Prejzek. Jak dodal, pro návštěvníky piloti připravili i atraktivní letové ukázky.

Letecký den v Čáslavi začíná v 9 hodin ráno a návštěvníci budou mít možnost vidět symbolické ukončení ukončení provozu starých stíhaček MiG-21.

V rámci letových ukázek se představí piloti české armády s bitevními vrtulníky Mi-24, letouny L-159, vrtulníky W-3A Sokol a nadzvukovými stroji MiG-21 a Jas-39 Gripen.
Kromě českých vojáků by měli předvést letové ukázky i belgičtí a něměčtí armádní letci na strojích F-16 a F-4 Phantom.

Letový program podle Michala Prejzka doplní letecká technika z tuzemských aeroklubů a vystoupení leteckých modelářů.

Pro návštěvníky budou také připraveny vyhlídkové lety, statické ukázky letecké a pozemní techniky české armády, parašutistické  výsadky, ukázky z výcviku dravců, kynologie nebo zásahů vojenského hasičského záchranného sboru. Vstupenka na akci stojí 150 korun.

Hlavním hostem leteckého dne bude patron letounu L-159 ALCA a taktické letky základny v Čáslavi generálporučík František Peřina.

 

inc natoaktual.cz