Konvoje NATO znovu můžou přes Pákistán, sedmiměsíční blokáda končí

Vydáno 05.07.2012
Zásobovací konvoje pro jednotky NATO v Afghánistánu znovu mohou přes pákistánské území. Islámábád ukončil sedm měsíců trvající blokádu. Pákistán uzavřel loni hranice v reakci na americký nálet, při kterém zemřelo 24 pákistánských vojáků.  

Pákistánský prezident Asif Ali Zardárí. | foto: NATO Photos

První nákladní vozy se zásobami pro koaliční jednotky v Afghánistánu, především naftou, přejely podle agenturních zpráv hranice z Pákistánu ve čtvrtek. Islámábád znovuotevřel zásobovací trasy po dlouhých sedmi měsících a nekonečných vyjednáváních s Američany.

"Pákistán má důležitou úlohu v podpoře bezpečného Afghánistánu a stability oblasti," řekl v reakci šéf Aliance Anders Fogh Rasmussen.

Otevření tras přišlo krátce poté, co americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyjádřila lítost nad smrtí 24 vojáků zabitých při leteckém útoku v listopadu 2011. Detaily ohledně obnovení zásobovacích cest dohodl tento týden v Pákistánu americký generál John Allen, vrchní velitel spojeneckých sil v Afghánistánu.

Sedmiměsíční blokáda výrazně prodražila náklady na přepravu zásob pro zahraniční síly v Afghánistánu, hlavně pro Američany. Za přepravu alternativní trasou přes středoasijské státy musely USA zaplatit až o miliardu dolarů více.

Taliban hrozí novými útoky

Pákistán při jednáních také stáhl svůj požadavek na zvýšení poplatku za průjezd každého zásobovacího náklaďáku přes své územím z původních 250 na 5 000 dolarů. Na oplátku má ale údajně Bílý dům požádat Kongres o částku kolem 1,2 miliardy dolarů na úhradu nákladů spojených s operacemi pákistánské armády proti povstalcům na hranicích s Afghánistánem.

"Těším se na budoucí příležitosti spolupracovat na společných cílech tím, že budeme koordinovat akce proti teroristům," uvedl velitel koaličních sil v Afghánistánu John Allen.

Na obnovení zásobovacích tras také okamžitě reagoval Taliban. Povstalci prostřednictvím internetových stránek varovali, že konvoje s náklady pro NATO budou terčem útoků.

Nejfrekventovanější trasa je zároveň velmi nebezpečná a zásobovací konvoje byly v minulosti stále častěji terčem útoků ozbrojenců. Trasa začíná v pákistánském přístavu Karáčí. Odsud putují zásoby přes Péšávar a Chajbarský průsmyk do Afghánistánu. Do blokády tudy proudilo až 70 procent všech zásob a vybavení.

inc natoaktual.cz