Ozbrojenci zaútočili na konvoj NATO

Vydáno 15.11.2005
Sebevražední atentátníci zaútočili v Kábulu na konvoj vojáků NATO. S vozy plnými výbušnin narazili do dvou projíždějících obrněných vozidel. Jeden voják mírových jednotek ISAF zahynul. Afghánská policie připisuje útok teroristům z Al-Kajdy.  

"Jsem zarmoucen smrtí vojáka ISAF a dalších obětí mezi obyvateli a vojáky způsobenými útoky v Kábulu," prohlásil v reakci na útok generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Podobné incidenty podle jeho slov ale alianční jednotky neodradí od dalšího působení v Afghánistánu.

Během dvou pondělních sebevražedných útoků v Kábulu zahynul jeden německý voják mírových sil ISAF a dalších sedm civilistů včetně jednoho dítěte. Mluvčí jednotek ISAF Andrew Elmes podle agentury AP uvedl, že dalších šest těl obětí patřilo pravděpodobně útočníkům. Podle Elmese šlo o první větší útok na alianční mírové síly během uplynulého roku.

K útokům došlo v rozmezí 90 minut na půlkilometrovém úseku silnice, poblíž volební centrály OSN. V obou případech útočníci najeli s automobily plnými výbušnin do obrněných vozidel.

Po druhém výbuchu pak vojáci zmařili třetí chystaný útok, když zastřelili posádku automobilu, který se vysokou rychlostí hnal na místo útoku a lidé uvnitř nereagovali na výzvy k zastavení.

Afghánská policie z útoku obvinila teroristickou síť Al-Kajda. Náčelník kábulské policie Mohammed Akbar uvedl, že "jen Al-Kajda má kapacity zvládnout takto vedený útok".

Afghánské úřady i zahraniční zpravodajské služby už na jaře upozorňovaly, že se do Afghánistánu dostalo přes hranice se sousedním Pákistánem minimálně šest členů Al-Kajdy, kteří podobné útoky organizují. - více zde

V Afghánistánu v současnosti operuje asi 12 tisíc vojáků pod velením NATO včetně čtyřiceti českých průzkumníků v horách na severovýchodě Afghánistánu a patnáctičlenného týmu pyrotechniků a meteorologů na kábulském letišti. Příští rok chce česká armáda počet vojáků zdvojnásobit. - více zde

Kromě toho působí v zemí přes 16 tisíc vojáků vedených američany v protiteroristické operaci Enduring Freedom. Především na jihu a na západě země pátrají po teroristech a přívržencích Talibanu.

Většina útoků povstalců je namířena právě proti Američanům a příslušníkům nové afghánské armády. Útokům se však nevyhnuli ani příslušníci mírových sil ISAF. V květnu například dopadla na velitelství ISAF v Kábulu raketa. Při výbuchu naštěstí nebyl nikdo zraněn.

 

inc natoaktual.cz