Offsety za gripeny už běží, ujistil Urban

Vydáno 27.04.2005
Švédská strana investuje v České republice v rámci takzvaných offsetových programů přes 25 miliard korun na oplátku za pronájem čtrnácti letounů Jas-39 Gripen. Během slavnostního převzetí prvních stíhaček v Čáslavi to potvrdil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).  

Zpětné investice Švédska do české ekonomiky, takzvané offsety, byly jedním z argumentů vlády, proč vybrala pro armádu právě nadzvukové stroje Jas-39 Gripen.

Celkem by švédská strana měla investovat do České republiky 25,5 miliardy korun, tedy 130 procent sumy, za kterou si Česko letouny na deset let pronajalo.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban během úterního slavnostního převzetí nových letounů potvrdil, že offsetové programy budou dodrženy. Podle Urbana jde o investice především do výzkumu a vývoje a částečně i do vzdělání.

V současnosti má podle jeho slov ministerstvo průmyslu na stole šestnáct projektů a "na některé už byly podepsány kontrakty. Některé se již fyzicky plní," řekl. V médiích se ale objevily informace, že projekty mají zpoždění.

Jak uvedl Benny Johansson z konsorcia Gripen International, které má offsety v České republice na starost, švédská strana své sliby splní. Podrobnosti o konkrétních projektech však neuvedl.

Podle dostupných informací by mohla vydělat například společnost Vítkovice Steel. "Není žádným tajemstvím, že například Vítkovice Steel dodávají plechy pro výrobu ponorek," nastínil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Nové letouny pro zabezpečení vzdušného prostoru si ČR pronajala od Švédska na deset let přibližně za 19,6 miliard korun. Celkem budou mít vzdušné síly k dispozici 12 stíhaček Jas-39 Gripen C a dva dvoumístné cvičné letouny s označením D.

Prvních šest přistálo na základně v Čáslavi 18. dubna. Zbývajících osm získá armáda do srpna. - více zde

 

inc natoaktual.cz