Nový kontingent se připravuje na Kosovo

Vydáno 15.12.2005
Ve výcvikovém prostoru Brdy vrcholí příprava českých vojáků na působení v misi KFOR v Kosovu. Cvičení pod názvem Courageous Guardian má prověřit v pořadí již osmý kontingent před odjezdem do mise.  

"Jádro kontingentu budou poprvé v historii tvořit vojáci z dělostřelecké brigády Jince," uvedl mluvčí 8. kontingentu Petr Sýkora. Ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy tento týden vojáci dokončují výcvik před odletem do mise KFOR v Kosovu.

"Vojáci v náročných terénních a klimatických podmínkách, blízkých reálným podmínkám v místě působení, plní řadu specifických úkolů mírových sil," konstatoval Sýkora. V pořadí již osmý kontingent vystřídá stávající jednotku v polovině ledna.

V současnosti v Kosovu operuje zhruba 500 českých vojáků. Po převzetí velení jedné ze čtyř oblastí mají Češi v misi KFOR na starost polovinu obyvatelstva celého Kosova. Střední část země je navíc považována za strategickou. - více zde

Kosovo je pod správou OSN. Na klid v oblasti dohlížejí tisíce vojáků mírové mise KFOR pod velením NATO. Oficiálně je však Kosovo nadále jednou z provincií Srbska a Černé Hory.

Kosovští Albánci, kteří tvoří přes 90 procent obyvatelstva, chtějí dosáhnout nezávislosti provincie. Srbové, kterých zůstalo v Kosovu po válce jen několik tisíc, si přejí zůstat součástí Srbska a Černé Hory. Řízením jednání mezi Srby a Albánci pověřila OSN bývalého finského prezidenta Martti Ahtisaariho.

inc natoaktual.cz