Nové profesionály čekají tři měsíce tvrdého výcviku

Vydáno 01.04.2008
Do výcvikového programu české armády dnes nastupuje 222 nových rekrutů. Ve výcvikovém centru ve Vyškově je čeká dvanáct týdnů tvrdého výcviku. Armáda si vybere jen ty nejlepší uchazeče.  

K základnímu výcviku ve Vyškově nastupuje 222 nováčků, z toho 22 žen, uvedl Pavel Kočvara z Ředitelství výcviku a doktrín ve Vyškově.

Noví vojáci se podrobí základnímu výcviku v oblasti boje a přežití, ve zvládání obsluhy a ve střelbě z ručních zbraní a budou dále zvyšovat svou fyzickou zdatnost a psychickou odolnost.

Základní výcvik nováčků potrvá dvanáct týdnů ve čtyřech fázích. První fáze je zaměřena na základní řády, pořadovou přípravu a tělesnou přípravu. "Vojáci se seznámí se svými právy a povinnostmi, naučí se vojenskému vystupování a zvýší svoji fyzickou kondici," popsal výcvik Kočvara.

Ve druhé fázi se nováčci naučí ovládat ruční zbraně. Třetí fáze se zaměřuje na taktickou přípravu a základní bojové dovednosti. Poslední čtvrtá fáze je pak vyvrcholením celé základní přípravy. "Vojáci absolvují výcvik v házení ručních granátů, budou bojovat s obrněnými cíli a v zastavěném prostoru. Po úspěšném absolvování je základní příprava ukončena slavnostním vyřazením," dodal Kočvara.

Na závěr pak nováčci podstoupí zkoušku, která zahrnuje i test fyzické zdatnosti. Armáda se poté rozhodne, zda z nich budou noví profesionálové. Česká armáda totiž před časem přiostřila výcvik. Při skladbě fyzicky i psychicky náročnějších úkolů se specialisté inspirovali zkušenostmi amerických a britských jednotek.

Během základního výcviku, takzvané zkušební doby, může každý nováček armádu opustit, nebo jej naopak armáda může kdykoliv propustit bez udání důvodů. - více o výcviku zde

inc natoaktual.cz