NATO otevřelo centrum proti zbraním hromadného ničení

Vydáno 22.11.2007
Armáda dnes v areálu vyškovských kasáren otevřela nové Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení NATO. Tamější padesátičlenný mezinárodní tým specialistů podléhá přímo aliančnímu velitelství v Norfolku.  

Unikátní zařízení bude fungovat v rámci řetězce obdobných organizací, jejichž hlavním posláním je poskytovat expertní poradenství vrchním velitelům NATO.

"Česká republika byla vybrána především kvůli dlouhé tradici chemických jednotek na našem území a úspěších při jejich nasazení například v Perském zálivu," řekl při otevření náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Mezi úkoly takzvaného centra výjimečnosti (Centre of Excellence) patří poradenství, tvorba doktrín, školení expertů a modelování či simulace nebezpečných situací.

Podobných center v rámci NATO funguje 16, každé má však jinou specializaci. Na vybudování sítě expertních pracovišť se dohodly členské státy aliance na summitu v Praze.

Právě centrum ve Vyškově se jako jediné specializuje na problematiku ochrany proti zbraním hromadného ničení. Kromě českých specialistů zde pracují experti z dalších sedmi členských států NATO - Německa, Rumunska, Itálie, Řecka, Slovenska, Slovinska a Velké Británie.

 

 

inc natoaktual.cz