NATO dokončilo rozšiřování mise na západ Afghánistánu

Vydáno 15.09.2005
NATO dokončilo své rozšiřování na západ Afghánistánu, které probíhalo od května. Rada bezpečnosti OSN míní, že oblast zůstává stále hrozbou mezinárodnímu míru, a rozhodla proto o prodloužení mandátu aliancí vedených sil ISAF o další rok, tedy až do října 2006.  

Všechny čtyři plánované provinční rekonstrukční týmy pod vedením NATO na západě země dosáhly nyní plných operačních schopností a jsou připraveny vykonávat své funkce. Rozšiřování trvalo téměř čtyři měsíce. - více zde

Aliancí vedené mnohonárodní jednotky v Afghánistánu ISAF (International Security Assistance Force) o síle přes 10.000 vojáků v současné době působí kromě západu i v metropoli Kábulu a na severu země, a pomáhají tak se zajišťováním bezpečnosti na polovině území Afghánistánu, zejména v souvislosti s nadcházejícími místními volbami.

Provinční rekonstrukční týmy (PRT)

Provinční rekonstrukční tým tvoří přibližně 200 vojáků i civilistů.

Hlavním úkolem je pomoc v
daných oblastech s obnovou země a zajištění bezpečnosti včetně ochrany humanitárních pracovníků.

Mezi hlavní cíle každého rekonstrukčního týmu patří podpora afghánské přechodné vlády při zabezpečování stabilnějšího a bezpečnějšího prostředí v konkrétní oblasti, pomoc při rozšiřování vlivu přechodné vlády, demonstrace závazku mezinárodního společenství podílet se na procesu normalizace v Afghánistánu, monitorování a hodnocení místní a oblastní bezpečnostní situace.

Podle plánů aliance by jednotky ISAF měly rozšířit svou mírovou misi i na jih země, který je nyní pod kontrolou Američany vedené koalice (operace Enduring Freedom) o síle zhruba 20 000 vojáků. Toto rozšíření mise by bylo podle diplomatů zatím nejnáročnější, protože jižní oblasti Afghánistánu patří k těm méně klidným.

Severoatlantická aliance působí v Afghánistánu od roku 2003, kdy převzala velení jednotek ISAF.

Na neformálním jednání ministrů obrany zemí NATO tento týden v Berlíně Spojené státy navrhovaly sloučení operací Enduring Freedom a ISAF, což Francie, Španělsko a Německo odmítly s tím, že NATO by se mělo soustředit spíše na mírovou misi než na boj s Talibanem vedenými povstalci.

 


Související články na natoaktual.cz:

Zprávy:

Zprávy (monitoring médií):

Petr Zlatohlávek natoaktual.cz