NATO chce u Ruska najít pomoc pro Afghánistán

Vydáno 29.10.2009
Rusko by mohlo poskytnout pomoc a vybavení pro výcvik afghánských bezpečnostních jednotek. Aliance by chtěla první příslib takové spolupráce vyjednat během první cesty generálního tajemníka Anderse Fogh Rasmussena do Moskvy.  

"Existuje možnost podpory ze strany Ruska, ohledně vybavení afghánských bezpečnostních sil a případně dalšího výcviku," citovala mluvčího NATO Jamese Appathuraie agentura AP s tím, že první možností pro jednání bude připravovaná návštěva generálního tajemníka Aliance Anderse Fogh Rasmussena do Ruska.

Šéfa NATO čeká první návštěva Ruska od jeho nástupu do čela Aliance v polovině prosince. Během dvou dnů se setká s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem i premiérem Vladimirem Putinem.

Hlavním bodem jednání má být právě ruská podpora mise v Afghánistánu včetně možného rozšíření zásobovacích tras pro jednotky v Afghánistánu přes ruské území.

Podle Appathuraie je stabilita Afghánistánu, potlačení terorismu, extrémismu i obchodu s drogami ve vlastním zájmu Ruska a Moskva už opakovaně ochotu pomoci spojencům v Afghánistánu avizovala. I přes podporu však není pravděpodobné, že by Rusko do oblasti vyslalo své vojáky a to i s ohledem na vlastní zkušenosti z neúspěšného afghánského tažení v osmdesátých letech minulého století.

Vztahy NATO s Ruskem se v posledních měsících velmi rychle rozvíjejí. Aliance spolupráci s Ruskem zmrazila loni v létě po krátké srpnové rusko-gruzínské válce.

Appathurai upozornil, že ačkoliv Aliance usiluje o stále lepší vztahy s Ruskem, rozhodně nebude za ruskou pomoc dělat žádné ústupky v otázkách možného přijetí Ukrajiny a Gruzie do NATO.

V současné době je v Afghánistánu přes 100 tisíc zahraničních vojáků, z toho 65 tisíc Američanů. Washington zvažuje požadavek, že do země vyšle dalších 40 tisíc vojáků. Aliance chce výrazně posílit výcvikovou misi afghánských bezpečnostních složek - policie a armády, aby mohla začít uvažovat postupném stahování sil.

inc natoaktual.cz