NATO: Afghánistán není jen náš problém

Vydáno 07.02.2008
"V poslední době převládá dojem, že Afghánistán je problémem NATO, ale tohoto dojmu se musíme zbavit," shrnul postoj Severoatlantické aliance její mluvčí James Appathurai po té, co se v Litvě k neformálním jednání sešli ministři obrany zemí NATO.  

"Není možné a ani to nejde, aby se Severoatlantická aliance kromě bezpečnostní podpory afghánským silám starala i o další oblasti rozvoje země," řekl po prvním ze série jednání mluvčí NATO v narážce na potřebu také ekonomické a sociální obnovy této asijské země, jež se od pádu hnutí Taliban v roce 2001 snaží stavět na vlastní nohy. V médiích totiž zatím zaznívají zejména požadavky na posílení vojenské role Aliance, ale ve Vilniusu by měla proběhnout i jednání s OSN a EU.  – více zde

Alianční operace v Afghánistánu, která probíhá pod velením NATO od roku 2003, byla hlavním tématem a téměř jediným dnešního pracovního oběda ministrů. Toto téma podobným schůzkám dominuje už řadu let.

Ministři se jednoznačně shodli na tom, že NATO je v Afghánistánu na dlouhou dobu a rovněž podle Appathuraije podtrhli, že země dosahuje většího pokroku, než by se mohlo z médií zdát.

"Afghánské ozbrojené síly jsou stále více schopny vést i náročné operace samostatně, což jsme měli šanci vidět zejména v roce 2007, například, ale nejenom, během operace v Musa Kala," vyzdvihl Appathurai zásadní změnu uplynulého roku. Čím více a lépe se podaří vycvičit afghánské jednotky, tím rychleji se podaří předávat zodpovědnost Afgháncům.

V tomto směru své úsilí NATO zaměřuje na tzv. včleněné výcvikové týmy, jejichž experti se přímo účastní operací prováděných afghánskou armádou, a v reálu tak pomáhají s jejich výcvikem. "Tyto výcvikové týmy jsou pro NATO základní věcí, má-li dojít k posílení role afghánských sil a přesunu důrazu činnosti Aliance do podpůrné role," řekl Appathurai. V současné době je v zemi 30 takových týmů, to ale podle mluvčího není dost.

Během dvoudenních jednání se ministři obrany zemí NATO sejdou i se zástupci Ruska, Ukrajiny a zemí, jež přispívají do aliančních operací. Jde o neformální rozhovory, které se konají zhruba každého půl roku. Formálních výsledků takováto jednání nedosahují, jde spíše o širší diskuze o vývoji Aliance.

 

pet natoaktual.cz