Nasazení českých letounů v Afghánistánu se zřejmě odkládá

Vydáno 24.05.2011
Plánované nasazení českých transportních letounů C-295M CASA v Afghánistánu se zřejmě odkládá. Důvodem jsou technické problémy, které letouny měly a kvůli kterým nesměly stroje létat.  

Jeden letoun přitom chtěla armáda v Afghánistánu nasadit už v polovině letošního roku. Počátkem května však dočasně pozastavila lety strojů CASA v souvislosti s problémy, které se u u nich objevily. Tři ze čtyř letounů už létat mohou. Poslední čtvrtý zatím slouží k testování.

"Stroje do Afghánistánu poletí, až budou opravdu připravené," uvedl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Už v únoru byl provoz letounů dočasně zastaven poté, co se u jeden během manévru při cvičném letu znenadání propadl o několik desítek metrů. Problémy podle dostupných informací dělala českým letadlům španělské výroby modernější verze softwaru palubních přístrojů. Technici nakonec u trojice z nich instalovali starší a spolehlivější programy, nejnovější software a jeho chování čeští a španělští odborníci testují na posledním ze čtyř letadel.

Dalším problémem je pak systém ochrany proti raketám, který dodala za 150 milionů korun společnost Omnipol. Systém neprošel u vojskových zkoušek, problémy měly být původně odstraněny do konce dubna, ale Omnipol požádal o prodloužení termínu na odstranění nedostatků do 15. června.

Nové letouny C-295 nahradily dosluhující a zastaralé stroje An-26, které armáda nedávno po téměř 30 létech vyřadila z výzbroje.

inc natoaktual.cz