Musíme omezit počet civilních obětí, nařídil velitel v Afghánistánu

Vydáno 08.07.2009
Snížit počet civilních obětí a získat si větší důvěru obyčejných Afghánců. K tomu má přispět nové taktické nařízení pro vojáky NATO v Afghánistánu, které vydal velitel mezinárodních sil Stanley McChrystal.  

Jen měsíc po převzetí velení nad devadesáti tisíci vojáky mezinárodních sil v Afghánistánu přichází americký generál Stanley McChrystal s novým nařízením, které má pozměnit taktiku vojáků ISAF v boji proti povstalcům Talibanu.

Podle generála, který byl dříve zodpovědný za tajné operace amerických speciálních jednotek v Iráku a právě v Afghánistánu, se musí vojáci nyní posunout od konvenční války k získávání podpory obyčejných Afghánců. - čtěte "Supertajný" čtyřhvězdičkový generál převzal velení v Afghánistánu

A k tomu má přispět především omezení civilních ztrát při leteckých úderech spojenců na pozice povstalců Talibanu. Podle veřejné verze nového nařízení musí hlavně velitelé daleko pečlivěji posuzovat situace, kdy si v boji vyžádat leteckou podporu letadel a vrtulníků. Nová taktická směrnice platí od počátku týdne.

"Velitelé musí zvážit zisk použití letecké podpory proti ztrátě civilních obětí, které v dlouhodobém horizontu můžou vést k tomu, že uspět v misi bude těžší a afghánský lid se obrátí proti nám," řekl McChrystal.

Civilní ztráty jsou v Afghánistánu velmi citlivým tématem. Podle údajů OSN bylo od počátku letošního roku zabito zhruba 800 civilistů. Polovinu mají na svědomí povstalci Talibanu.

Třetina přišla o život během operací afghánských bezpečnostních sil a amerických a mezinárodní jednotek. Zbývající část nelze podle zprávy OSN přičíst ani jedné z bojujících stran.

inc natoaktual.cz