natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: pivní puč, smrt státníků, konec války i první vesmírné selfie

    10. listopadu 2021  11:05
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 8. do 14. listopadu, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    8. listopadu 1923 došlo v německém Mnichově k takzvanému Pivnímu puči. Byl to pokus Adolfa Hitlera a jeho spřízněné NSDAP o převzetí moci v Německu. Název pivní je odvozen od skutečnosti, že se odehrál v mnichovském měšťanském pivovaru, kde se konalo setkání separatisticky orientovaných politiků. Hitler ale jejich přízeň nezískal, a proto puč pokračoval i následující den, a to pochodem do centra Mnichova. Tentokrát však zasáhla policie a výsledkem bylo několik mrtvých pučistů i policistů. Následkem bylo rozpuštění NSDAP a Hitler byl odsouzen k pěti rokům vězení, ze kterých si odseděl pouze devět měsíců. Během této doby pracoval na svém literárním díle Mein Kampf.

    Zdroj: CT24

    9. listopadu 1970 zemřel ve věku 79 let Charles de Gaulle. Generál de Gaulle byl vůdcem Svobodných Francouzů během druhé světové války. Následně byl hlavou provizorní vlády poválečné Francouzské republiky v období 1944-1946. V letech 1959-1969 byl dvakrát zvolen francouzským prezidentem.

    Zdroj: On This Day

    10. listopadu 1938 zemřel ve věku 57 let Kemal Atatürk. Byl to voják, státník a reformátor - první prezident Turecké republiky. Jeho největší zásluhou bylo pozvednutí válkou zdecimované Osmanské říše a vybudování nového, moderního a demokratického tureckého státu.

    Zdroj: Britannica

    11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, které ukončilo 1. světovou válku. Tento den se postupem let stal celosvětově uznávaným dnem veteránů, který je symbolizován vlčími máky.

    Zdroj: Post Bellum

    12. listopadu 1966 vyfotil americký astronaut Buzz Aldrin při výstupu do otevřeného vesmíru sám sebe. Vytvořil tak první známé vesmírné selfie. Aldrin se tři roky na to stal také druhým člověkem, který se prošel po povrchu Měsíce.

    Zdroj: On This Day

    13. listopadu 2015 došlo k teroristickým útokům v Paříži. Šlo o nejtragičtější sérii útoků na území Francie, které zosnovali přívrženci Islámského státu a přišlo při nich o život 130 lidí. Další stovky obyvatel byly zraněny. Nejvíce postižená byla koncertní hala Bataclan, která byla jedním z šesti napadených míst. Ukončení soudního řízení je očekáváno v roce 2022. Mezi dvaceti obviněnými je i jediný přeživší útočník z onoho osudného večera.

    Zdroj: BBC

    14. listopadu 1948 se v Buckinghamském paláci narodil Charles - nejstarší syn britské královny Alžběty II. a prince Filipa, vévody z Edinburghu. Charles přijal tradiční titul vévoda z Cornwall a je přímým následníkem britského trůnu.

    Zdroj: Prince of Wales

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media