natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: první letadlo, Beneše prezidentem a jaderné zbraně v Evropě

    14. prosince 2021  13:33
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 13. do 19. prosince, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    13. prosince 2002 rozhodla Evropská komise o přijetí České republiky a dalších devíti nových členských zemí do Evropské unie k 1. 5. 2004. Rozhodnutí padlo na zasedání v Kodani. Kromě Česka pozvání platilo také pro Slovensko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Maltu a Kypr.

    Zdroj: cvce.eu

    14. prosince 1995 byla v Paříži podepsaná Daytonská mírová smlouva. Tato smlouva ukončila tři a půl roku dlouhou krvavou válku v Bosně a Hercegovině. Zároveň vedla k prvnímu mírovému nasazení sil NATO, které dohlížely na implementaci smlouvy.

    Zdroj: NATO

    15. prosince 2000 se nejvyšší představitelé Estonska, Litvy a Lotyšska na schůzce v lotyšském hlavním městě Rize dohodli na tom, že jejich společným cílem je vstup do NATO a že si budou vzájemně pomáhat při dosažení tohoto cíle.

    Zdroj: natoaktual.cz

    16. prosince 1957 začal první summit NATO. Jednání probíhala do 19. prosince. Na zasedání Severoatlantické rady poprvé v historii organizace zastupovali členské země premiéři vlád za doprovodu ministrů zahraničí, financí a obrany. Důvodem byla především panika po vypuštění sovětského Sputniku v říjnu téhož roku. Aliance doplnila svou obrannou strategii „hromadné odvety“ o prvky omezené války s užitím konvenčních či jaderných zbraní. Bylo rozhodnuto o vytvoření amerických základen v Evropě. Na nich měly být na základě dvojstranných smluv rozmístěny jaderné rakety (toto bylo realizováno v období 1958-1961). Na summitu byl také vytvořen Výbor pro vědu (Science Committe).

    Zdroj: natoaktual.cz

    17. prosince 1903 uskutečnili bratři Orville a Wilbur Wrightovi první kontrolovaný let stroje těžšího než vzduch – letadla. První let proběhl v americkém státě Severní Karolína v blízkosti Kitty Hawk. Trval dvanáct sekund a dosáhli při něm rychlosti necelých jedenáct kilometrů v hodině.

    Zdroj: On This Day

    18. prosince 1935 byl po abdikaci T. G. Masaryka zvolen za prezidenta československého státu Edvard Beneš.

    Zdroj: hrad.cz

    19. prosince 1950 byl v belgickém Bruselu jmenován americký generál Dwight D. Eisenhower jako první člověk do funkce vrchního velitele spojeneckých sil (SACEUR). Byl tak, až do zvolení lorda Ismaye, prvním generálním tajemníkem, lídrem aliance.

    Zdroj: NATO

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media