Ministři obrany budou jednat v Berlíně o budoucnosti NATO

Vydáno 12.09.2005
O budoucnosti a dalším směřování NATO budou zítra a ve středu diskutovat na neformálním setkání ministři obrany členských států aliance. Setkání se koná v Berlíně a má být příspěvkem k oslavám 50. výročí založení poválečné německé armády a 50. výročí vstupu Německa do NATO.  

Hostitelem setkání je německý ministr obrany Peter Struck.

Jan Pejšek z tiskové služby českého ministerstva obrany uvedl, že hlavním tématem jednání  bude další transformace vojenských schopností NATO a vize směřování aliance v příštích patnácti letech.

Diskuse se mají týkat především dalšího působení aliance v Afghánistánu, Iráku a v Kosovu. Ministři se nevyhnou ani stále aktuálnějšímu tématu spolupráce v boji proti terorismu a s tím souvisejícímu rozvoji sil rychlé reakce. "Na berlínském setkání by ale nemělo dojít k zásadním rozhodnutím. Na tématech, která ministři otevřou, budou v následujícím období pracovat experti," uvedl Pejšek.

Součástí dvoudenního neformálního jednání ministrů obrany NATO bude i jednání s jejich ruským protějškem Sergejev Ivanovem. Podle tiskové a informační agentury Novosti by předmětem jednání měl být společný postup NATO a Ruska proti vývozy drog z Afghánistánu a jejich dalšímu využití, zapojení Ruska do protiteroristické operace ve Středozemí a další společné aktivity v bezpečnostních a obranných záležitostech.

Význam neformálních schůzek spočívá v tom, že alianční ministři obrany se společně setkají a mají šanci bez omezení hovořit o klíčových otázkách ohledně NATO. "To, že jsou jednání neformální, znamená, že ministři na nich nepřijímají žádné závěry nebo neuzavírají smlouvy," uvedl již dříve mluvčí NATO James Appathurai.

 

Petr Just natoaktual.cz