Ministerstvo obrany musí zrušit tendr na nákup počítačů

Vydáno 10.05.2006
Ministerstvo obrany muselo zrušit výběrové řízení na nákup nové počítačové techniky. Tendr za několik desítek milionů korun nařídil zrušit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli chybě v technickém zadání, který byl v rozporu s legislativou Evropské unie.  

Výběrové řízení na nákup nových počítačů, které vyhlásilo ministerstvo v listopadu loňského roku, je podle ÚOHS neplatné, protože zakázka byla mimo jiné podmíněna dodáním počítačů s procesorem Intel Pentium IV. Taková podmínka u veřejné zakázky je však podle úřadu v rozporu s jednou ze směrnic unie.

Ministerstvu nepomohla ani skutečnost, že uvedené technické specifikace jsou podle něj nezbytné pro kompatibilitu stolních počítačů s armádním informačním systémem.

"Zakázka je určena prioritně pro obměnu stávajících počítačů provozovaných v resortním informačním systému a které jsou v současné době provozovány rovněž na platformě Intel," oponovali ministerští úředníci. Přestože předložili řadu dalších argumentů, Úřad trval na svém a v dubnu informoval ministerstvo o zrušení zakázky. To tak bude vypisovat zakázku znovu.

"Ministerstvo obrany vyhlásí příští týden otevřenou soutěž na dodávku nových počítačů,"  potvrdila Mira Třebická z tiskového oddělení ministerstva. Podle ní bude v novém výběrovém řízení zohledněna i předchozí námitka ÚOHS. "Nebude v ní již figurovat diskriminační charakter technického zadání na procesor Intel Pentium IV," dodala Třebická.

Armádní zakázky jsou častým terčem prověřování ze strany úřadu. V posledních měsících tak například zjistil pochybení v tendru na opravu vrtulníků. Naproti tomu tolik diskutované výběrové řízení na dodávku obrněných transportéru shledal jako průhledné.

pb natoaktual.cz