natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Polsko nabídlo stíhačky MiG-29 pro předání Ukrajině. USA se plánu brání

    9. března 2022  9:15
    Varšava nabídla, že všechny své stíhací letouny MiG-29 okamžitě a bezplatně předá na základně Ramstein americké vládě, aby mohly být stroje případně poskytnuty Ukrajině. Spojené státy se ale k takovému plánu stavějí velmi zdrženlivě.  

    Letoun MiG-29 polských vzdušných sil na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    “Budeme pokračovat v konzultacích se spojenci a partnery ohledně naší pokračující bezpečnostní pomoci Ukrajině, protože ve skutečnosti polský návrh ukazuje jen na některé složitosti, které tato otázka představuje,” uvedl v reakci na polskou nabídku mluvčí Pentagon John Kirby.

    Polské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že je připravené okamžitě a bezplatně nasadit všechny své proudové letouny MiG-29 na leteckou základnu Ramstein v Německu a dát je k dispozici vládě Spojených států.

    Mluvčí polské diplomacie Lukasz Jasina zároveň uvedl, že Polsko zároveň žádá USA o dodávky použitých letounů s odpovídajícími operačními schopnostmi s tím, že je Varšava připravena okamžitě stanovit podmínky nákupu náhradních letadel.

    Polská vláda zároveň vyzvala další země NATO, které letouny MiG-29 mají, aby jednaly ve stejném duchu.

    Takový plán, předat stíhačky Američanům s tím, že oni je nějak na Ukrajinu dostanou, ale americké ministerstvo obrany nepovažuje za udržitelný.

    “Vyhlídka na to, že stíhací letouny odletí ze základny USA/NATO v Německu, aby vletěly do vzdušného prostoru, který je sporný s Ruskem, vyvolává vážné obavy pro celou alianci NATO,” uvedl Kirby.

    Pentagon podle něj sice zůstává s polskou stranou ve spojení, ale rozhodnutí o tom, zda budou letadla v polském vlastnictví převedena na Ukrajinu, je v konečném důsledku na polské vládě.

    “Není nám prostě jasné, že pro to existuje věcné zdůvodnění. Budeme pokračovat v konzultacích s Polskem a našimi dalšími spojenci v NATO o této otázce a obtížných logistických výzvách, které přináší, ale nevěříme, že polský návrh je udržitelný,” dodal Kirby.

    Aliance se snaží podporovat ukrajinskou armádu a zároveň nevklouznout do širšího přímého vojenského konfliktu s Ruskem.

    O stíhací letouny opakovaně urgentně žádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V uplynulých dnech se spekulovalo o tom, že by stroje MiG-29, které ukrajinští letci znají, mohly Ukrajině na obranu před ruskou invazí dodat právě Polsko, Bulharsko nebo Slovensko.

    Varšava za předání svých starých letounů sovětské výroby chtěla od Američanů příslib, že jí náhradou dodají klidně i olétané stíhačky F-16.

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken o víkendu připustil, že se USA „velmi aktivně“ zabývají plánem, podle něhož by Američané případně darované migy nahradili Polsku stíhačkami F-16.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media