natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští vojáci na Slovensku vybudují humanitární středisko pro uprchlíky z Ukrajiny

    7. března 2022  14:02
    Česká armáda vyslala 50 vojáků, kteří u slovenského Liptovského Mikuláše pomohou vybudovat humanitární tábor pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Dva vojenské konvoje se stany, kontejnery a elektrocentrálami už vyrazily z Pardubic a z Lipníku nad Bečvou. O pomoc urgentně žádala Bratislava.  

    Logistický armádní konvoj míří na Slovensko, kde čeští vojáci vybudují stanový tábor pro válečné uprchlíky z Ukrajiny | foto: Armáda ČR

    „Když nás o pomoc požádal jeden z nejbližších spojenců, nebylo třeba se dlouho rozmýšlet. Slovenské žádosti jsme ihned vyhověli a ukázali tak, že jsme v rámci NATO jednotní,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová.

    Padesátka českých vojáků ze 14. pluku logistické podpory už míří na Slovensko. Dva konvoje se stany, kontejnery se sociálním zařízením a elektrocentrálami vyrazily v pondělí z Pardubic a Lipníku nad Bečvou. Na Slovensku pomohou vybudovat stanový tábor poskytující humanitární pomoc uprchlíkům z Ukrajiny prchajícím před ruskou agresí.

    Tábor s kapacitou 400 osob vojáci postaví nedaleko Liptovského Mikuláše. Zabezpečí služby a sociální vybavení, zatím je jeho využití plánováno na třicet dnů s možností dalšího prodloužení. Podobný stanový tábor na východě země už dříve postavili hasiči.

    Od začátku ruské invaze do dnešního rána už na Slovensko z Ukrajiny vstoupilo celkem přes 128 tisíc lidí. Na Slovensku v souvislosti s přílivem migrantů platí po rozhodnutí vlády z 26. února mimořádná situace. Ta umožňuje kabinetu přijímat v souladu s příslušnými zákony různá opatření s cílem zvládnout uprchlickou vlnu.

    S pobytem českých vojáků už dnes souhlasila vláda premiéra Eduarda Hegera. Od minulého týdne na Slovensku s registrací uprchlíků pomáhá také padesátka českých policistů. „Vláda schválila výstavbu stanového městečka, ve kterém najde bezprostředně po příchodu na Slovensko dočasné útočiště až 400 lidí,“ uvedl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

    Slovenská váda už předtím vyčlenila asi 1 500 vojáků na pomoc policistům při ochraně hranic s Ukrajinou a na plnění dalších úkolů.

    „Vytváříme dvě úkolová uskupení, jejichž úkolem bude kromě podpory hraniční a cizinecké policie přímo na hraničních přechodech i ochrana takzvané zelené hranice,“ uvedl náčelník generálního štábu slovenské armády Daniel Zmeko. 

    Slovenská armáda podle něj nasadila průzkumné a hlídkovací kapacity, aby byla hranice dostatečně pokryta ze země i ze vzduchu. Další vojáci se podílejí na sběru, přepravě a distribuci humanitární pomoci válečným uprchlíkům a provozu takzvaných „hotspotů“ pro ně.

    Česká Republika se plánuje zapojit na Slovensku také do předsunuté bojové formace NATO. Podle ministryně obrany Jany Černochové by mohlo být vysláno 400 českých vojáků. Vyslání musí schválit vláda a Parlament. Další vojáky chce do uskupení vyslat například Německo s protivzdušnými systémy Patriot.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media