Češi důvěřují nejvíce armádě a nejméně církvím, ukázal výzkum CVVM

Vydáno 24.10.2012
Česká veřejnost nejvíce důvěřuje armádě, ukázaly výsledky výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Naopak nejmenší důvěře se těší církve.  

Armáda se dlouhodobě těší největší důvěře veřejnosti. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Do výzkumu se počátkem září zapojilo 1 036 lidí. Z vybraných institucí Češi nejvíce důvěřují své armádě - 60 procent důvěřuje a 29 nedůvěřuje. Proti poslednímu průzkumu, který proběhl na jaře, je to nárůst o tři procentní body.

Průzkum CVVM ukázal, že podobně jako armáda je na tom rozhlas, kterému důvěřuje 60 procent a nedůvěřuje 35 procent dotázaných. Policii věří 56 procent Čechů, což je dvouprocentní nárůst. Televize si pohoršily o čtyři procentní body, důvěřuje jim 52 procent lidí. Neziskovým organizacím důvěřuje rovná polovina dotázaných.

Dalším instituce už se v průzkumu přes padesátiprocentní hranici důvěry nedostaly. Patří mezi ně soudy, tisk, banky nebo odbory. Statisticky vyrovnané podíly důvěřujících a nedůvěřujících lze vypozorovat v případě odborů (41/43 procent). V případě tisku pak podíl nedůvěřujících nad důvěřujícími převažuje jen mírně (45/52 procent). Nejmenší důvěře se dlouhodobě těší církve (20/71 procent).

Podrobnější analýza ukázala, že policii, soudům, církvím a médiím (tisku, televizi i rádiu) méně důvěřují muži než ženy. Důvěra v soudy, policii, armádu či banky pak roste s deklarovanou životní úrovní. "Naopak lidé, kteří deklarují špatnou životní úroveň častěji důvěřují odborům," uvádí se v závěrech výzkumu. Z hlediska věku lidé nad 60 let méně důvěřují armádě, více odborům a církvím. Z hlediska dosaženého vzdělání se odpovědi respondentů příliš neliší.

Vývoj důvěry v armádu, policii a soudy podle CVVM se dlouhodobě vyvíjí. Aktuální postoje veřejnosti ke všem uvedeným složkám jsou výrazně příznivější, než byly během devadesátých let.

inc natoaktual.cz