Letectvo hledá dodavatele raket pro letouny a vrtulníky

Vydáno 22.05.2008
Ministerstvo obrany připravuje nákup tisícovky raket pro letouny L-39 a bitevní vrtulníky. Střely S-8 slouží k ničení pozemních cílů a odpalují se z kontejnerů zavěšených pod křídly letounů nebo v podvěsech vrtulníků.  

"Potřebujeme doplnit zásoby ve skladech, ministerstvo proto vypsalo výběrové řízení na dodávku tisíce kusů neřízených střel," potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Letectvo podle něj potřebuje rakety S-8 KO nebo také S-8 8 KO(M), které jsou vystřelovány z raketových kontejnerů zavěšených pod křídly letounů nebo v podvěsech vrtulníků. Podle ministerstva bude hlavním kritériem nejnižší nabídnutá cena.

Armáda má ve výzbroji 18 dvoumístných proudových cvičných letounů L-39. Většina jich je na letecké základně v Náměšti nad Oslavou. Na vrtulníkové základně v Přerově pak 24 bojových vrtulníků Mi-24/35. Bitevní stroje by se koncem roku měly přestěhovat rovněž do Námešti.

Pro stíhací letouny Jas-39 Gripen armáda nedávno získala 24 nejmodernějších raket středního doletu s označením AIM-120C-5 AMRAAM. Gripeny, které má česká armáda ve výzbroji od roku 2005, byly dosud vyzbrojeny palubním kanonem Mauser BK 27 ráže 27 milimetrů a od USA armáda získala darem řízené střely krátkého dosahu Sidewinder.

inc natoaktual.cz