natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Leopard prošel zkrácenými vojskovými zkouškami, armáda čeká na další kusy

    22. března 2023  16:50
    Tank Leopard 2A4 může být zařazen do výzbroje české armády. Vyplývá to z výsledků zkrácených vojskových zkoušek, které v uplynulých týdnech proběhly u 73. tankového praporu v Přáslavicích a ve vojenském prostoru Libavá. Armáda má zatím k dispozici jediný kus, který získala darem od Německa. Dalších 13 dostanou vojáci ještě letos.  

    Vojáci v Přáslavicích převzali první tank Leopard 2A4, které Česko získalo darem od Německa. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Stroj uspěl ve všech testovaných parametrech a může být zaveden do výzbroje, shrnula výsledky testování armáda na svém webu. Náčelník Generálního štábu Karel Řehka má ještě do konce týdne dostat závěrečnou zprávu.

    Zkrácené testování, které lze provádět u výzbroje již používané v zemích NATO, probíhaly u 73. tankového praporu v Přáslavicích a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Testování se skládalo z 16 dílčích zkoušek, které kromě základních parametrů ověřovaly zejména speciální kritéria pro českou armádu.

    „Testovala se například přesnost střelby, průchodnost terénem, možnost použití vyprošťovacích prostředků zavedených v naší armádě či funkčnost spojovacích prostředků,“ upřesnil Ján Kerdík ze Sekce rozvoje sil ministerstva obrany.

    Tanku zatím chybí jen protipožární zařízení v prostoru věže, které původní tank neměl. Podle Kerdíka jej stroj ve spolupráci s dodavatelem ještě dostane, aby tank splňoval nejnovější normy v oblasti požární ochrany a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

    „Příprava na upevnění hasicího zařízení ve věži je, dodavatel nyní hledá co nejrychlejší a nejefektivnější řešení tak, aby jej bylo možné nainstalovat v ČR v co nejkratší době,“ dodal Kerdík s tím, že chybějící systém ale nijak neovlivní využitelnost tanků, bezpečnost osádky ani samotné zavedení do výzbroje. Na počáteční výcvik osádek, plánovány pro letošní rok, tato skutečnost podle něj nebude mít vliv, protože tank je vybaven automatickým hasicím zařízením v motorovém prostoru.

    Armáda převzala první z německých Leopardů. Zda koupí další, ukáže studie

    Armáda převzala první z tanků Leopard 2A4 loni v prosinci. Celkem získá 14 tanků Leopard 2A4 a vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel darem od Německa za dodávky těžké vojenské techniky na Ukrajinu.

    Starší, ale plně funkční stroje, původně využívaly švýcarská a německá armáda. Zbývající tanky dostanou vojáci postupně do konce letošního roku. Vyprošťovací vozidlo na vylepšeném podvozku Leopard 2 bude připraveno do poloviny roku 2024.

    Součástí dodávky je kromě tanků počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje i výcvik českých vojáků. V německém Munsteru už prošly výcvikem dvě osmičlenné skupiny českých tankistů. Hodnota daru činí necelé 4 miliardy korun.

    Po dodávkách dalších tanků začne výcvik na nové tanky přímo v přáslavické posádce mobilního výcvikového týmu německé armády. Součástí bude výcvik v obsluze tanku s důrazem na střeleckou část a bojové použití tanku Leopard 2A4. Souběžně bude probíhat také příprava instruktorů.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media