natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda převzala první z německých Leopardů. Zda koupí další, ukáže studie

    21. prosince 2022  12:13
    Česká armáda ve středu v Přáslavicích převzala první z německých tanků Leopard 2A4, které dostala darem za dodávky těžké vojenské techniky na Ukrajinu. Celkem čeští vojáci obdrží 14 těchto tanků ve starší modifikaci a vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel.  

    Vojáci v Přáslavicích převzali první tank Leopard 2A4, které Česko získalo darem od Německa. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Právě v Přáslavicích sídlí jediná tanková jednotka české armády - 73. tankový prapor. Symbolický klíč od tanku převzala od zástupce německého ministerstva obrany ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    „S Leopardy doslova vyjedeme ze slepé uličky závislosti na sovětské technice. Je to skutečný přechod na moderní platformu, kterou bude mít smysl rozvíjet,“ řekla.

    Vzpomněla, že po nástupu do ministerské funkce se jí během návštěv u jednotek vojáci ptali, kdy dostanou slibovanou novou techniku s tím, že nechtějí sloužit na tancích nebo obrněncích, starších než jsou oni sami. „Ujišťovala jsme je, že tato vláda má modernizaci armády jako prioritu. Nevím, jestli mi tehdy věřili, protože to slýchali od ministrů obrany dlouho. Ale změna je tady,“ uvedla.

    Česko má získat darem od Německa v rámci programu německé vlády „Ringtausch“ celkem 14 tanků Leopard 2A4 a obrněné vyprošťovací vozidlo Büffel na stejné platformě na oplátku za dodávky starších tanků z českých armádních skladů na Ukrajinu. Hodnota daru přesahuje 3,85 miliardy korun.

    „Vidíte první vlaštovku, tedy vlastně šelmu,“ prohlásila Černochová.

    Součástí dodávky je kromě tanků také prvotní balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jenž zahrnuje i výcvik. Několik českých vojáků už v uplynulých týdnech absolvovalo výcvik přímo v Německu a Rakousku. Další vojáci se budou cvičit v přáslavické posádce pod vedením týmu německého Bundeswehru.

    „Česko a Německo se díky tomu ještě více propojují a toho chceme v budoucnu využít, abychom naši interoperabilitu ještě dále rozvíjeli,“ státní tajemník německého ministerstva obrany Benedikt Zimmer.

    Všechny ostatní stroje by do Česka měly dorazit příští rok. Tanky pocházejí ze skladových zásob zbrojní společnosti Rheinmetall. Stroje původně využívaly švýcarská a německá armáda.

    Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva obrany jsou plně funkční. Technici Rheinmetallu je ale museli plně zprovoznit a upravit tak, aby vyhovovaly očekáváním české armády. Úpravy se týkaly například komunikačních systémů.

    Tanky Německo Česku darovalo jako kompenzaci za výzbroj sovětské výroby, která putovala na Ukrajinu k ochraně před ruskou agresí. Podle dostupných informací už Česko poskytlo Kyjevu tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku včetně houfnic.

    „Chceme maximálně zvyšovat a zlepšovat bojeschopnost a připravenost naší armády. Potřebujeme urychleně modernizovat naši techniku. To, že tady máme první tank Leopard je důkazem, že to myslíme vážně,“ konstatoval náčelník generálního štábu Karel Řehka.

    Kromě daru ministerstvo obrany s Německem jedná o možném nákupu dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+, které by armáda mohla dostat v příštích letech. Kromě Německa má tanky Leopard ve výzbroji řada spojenců v rámci NATO i blízcí sousedé, třeba Maďarsko nebo Polsko.

    Podle ministryně Černochové obrana pracuje na projektové studii, která se týká budoucího nákupu nových tanků. Nabízí se podle ní varianta, že si Česko pořídí tanky Leopard nejmodernější verze z Německa. Za úvahu ale podle ní stojí i pořízení strojů „nových hráčů“ z mimoevropských zemí, zejména Jižní Koreje.

    Jihokorejské tanky K2 Black Panther pořizuje například sousední Polsko. „Vypracováváme projektovou studii, která má určit další postup. Nejsme samozřejmě velcí jako Polsko, abychom si mohli dovolit mít tři nebo čtyři typy tanků,“ konstatovala Černochová s tím, že v rámci soutěže musí ministerstvo zkoumat možnosti na trhu.

    Tank Leopard 2 disponuje dělem ráže 120 mm, tank je schopen vyvinout rychlost až 72 kilometrů v hodině, pohání ho dvanáctiválcový vodou chlazený diesel s výkonem 1 500 koní. Tanky se čtyřčlennou osádkou mají dojezd asi 450 kilometrů. Nejmodernější verze byla poprvé představená v roce 2010.

    “Bevka” budou, oznámila vojákům těžké brigády Černochová

    „S Leopardy je to další krok směrem na západ,“ uvedl velitel 7. mechanizované brigády Zdeněk Mikula.

    Dosud bylo vyrobeno zhruba 3 600 tanků Leopard 2 všech verzí. Ve výzbroji je má kromě Německa dalších 13 zemí Evropy, ale také například Kanada, Chile, Indonésie, Katar nebo Singapur.

    „Je to určitě posun. Je to těžší stroj, ale to je kompenzováno výkonem motoru. Jinak se ovládání příliš od našich současných tanků neliší,“ řekl řidič tanku Michal Valenta. Během počátečního výcviku bylo podle něj asi nejtěžší jezdit s tankem v civilním provozu, jak v Německu běžné. „To byla velká změna. Musíte dávat pozor na auta i přechody,“ popsal své dojmy.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media