Kühnl navštíví vojáky v Kosovu

Vydáno 07.10.2005
Ministr obrany Karel Kühnl odletí na dvoudenní návštěvu českých vojáků v Kosovu. Čeští vojáci od srpna velí mezinárodním jednotkám jedné ze čtyř oblastí země.  

Jak informovala Mira Třebická z tiskové služby ministerstva obrany, ministr v doprovodu náčelníka generálního štábu Pavla Štefky navštíví v hlavním městě Prištině sídlo velení střední části provincie.

Po převzetí velení jedné ze čtyř oblastí mají čeští vojáci v misi KFOR na starost polovinu obyvatelstva celého Kosova. Střední část Kosova, kde Češi působí, je přitom považována za strategickou. - více zde

Původně čeští vojáci spolu se slovenskými kolegy v Kosovu působili prakticky jen ze základny Šajkovac. Po převzetí velení se museli přestěhovat i na další tři základny, včetně tábory Camp Villa poblíž Prištiny, kde sídlí velitelství celé mnohonárodní brigády. - více zde

Kromě dosavadního monitorování situace podél hranice se Srbskem tak čeští vojáci v alianční misi KFOR dohlížejí také na práci 1600 vojáků z dalších  pěti evropských zemí. - více zde

Hlídkování a vyhledávací akce podle něj Češi provádějí stejně jako dosud pouze na původně svěřeném území ze základny Šajkovac. O další zóny v oblasti se pak starají vojáci ze Slovenska, Švédska, Finska, Irska a Lotyšska. Podléhají však rozkazům českého velitele Aleše Vodehala.

Česko je první z nových členských zemí NATO, která velí mírovým jednotkám na Balkáně. Misi převzali na jeden rok po Finsku. V současnosti v Kosovu operuje zhruba 500 českých vojáků.

V Kosovu nyní operuje zhruba 500 českých vojáků. Nový, v pořadí již sedmý český kontingent byl navíc kvůli nové misi posílen zhruba o stovku vojáků.

inc natoaktual.cz