Speciální síly mají cvičit s izraelskou elitou, vrtulníky zase v poušti

Vydáno 26.11.2014
Ministr obrany Martin Stropnický podepsal se svým izraelským protějškem Moše Ja’alonem dohodu o spolupráci v oblasti obrany. Ta má do budoucna umožnit například společná cvičení speciálních sil nebo českých letců s vrtulníky v pouštních podmínkách.  

Elitní čeští vojáci speciálních sil v Afghánistánu | foto: 601. sss

„Měli bychom zájem, aby naše speciální síly mohly cvičit s tím nejlepším, co v téhle oblasti izraelská armáda má. Rýsují se i možnosti výcviku posádek našich vrtulníků v pouštních podmínkách,“ konstatoval Stropnický.

Dohodou podepsali ministři obou zemí během společného středečního jednání vlád v Jeruzalémě.

V nehostinných podmínkách Negevské pouště si čeští letci s vrtulníky létání vyzkoušeli už v roce 2008. Tehdejší cvičení bylo součástí přípravy pro misi v Afghánistánu.

Česká republika nabízí zase Izraeli výcvik chemických specialistů ve Vyškově.

Zvláštní deklarace se pak týká kybernetické bezpečnosti. Obě strany by měly navzájem sdílet informace a zkušenosti, aby tak posílily ochranu proti možným kybernetickým hrozbám. Výměna informací se má týkat také výzkumu a vývoje v této oblasti.

 Ministerstvo obrany navíc v následujících letech chce vytvořit speciální „kybertým“, který by se měl věnovat internetovým hrozbám.

inc natoaktual.cz