Hlídkový vůz najel na minu

Vydáno 03.10.2003
Kábul - Dva kanadští vojáci jednotek NATO v Afghánistánu ve čtvrtek zahynuli a tři skončili se zraněními v nemocnici poté, co při běžné hlídkové jízdě po metropoli Kábulu najeli s vozem na nastraženou minu. Jde o první ztráty na životech od srpna, kdy velení mírové mise ISAF aliance převzala.  
Kanadský hlídkový vůz najel na minu asi 3 kilometry jihozápadně od základny Camp Julien, kde sídlí kanadský kontingent mise ISAF.

Aliance incident vyšetřuje s tím, že zatím není jasné, zda byla výbušnina nastražena na silnici nedávno, nebo zda tam zůstala z dřívější doby.

Jak informoval velitel kanadského kontingentu, major Andrew Leslie, jde vůbec o první ztráty od vyslání mírových jednotek do Afghánistánu pod velením NATO. Letos v dubnu zahynuli čtyři kanadští vojáci poté, co je omylem na jihu země bombardovala americká letadla.

V polovině září pak dopadly dvě rakety na tábory jednotek ISAF. První raketa zasáhla hlavní

PŘÍLOHY

základnu ISAF na východě Kábulu a zničila v areálu vojenského skladiště pouze jeden lodní kontejner.

Druhá střela tehdy vybuchla na základně, kterou využívá kanadský kontingent na jihozápadě afghánské metropole. Při útocích nikdo nebyl zraněn a první výsledky vyšetřování ukazují na to, že za útoky mohou stát povstalecké skupiny přívrženců bývalého vládního hnutí Taliban.

V Afghánistánu nyní působí takřka 5 tisíc vojáků NATO. Nejpočetnější kontingent do mise vyslala právě Kanada - 1800 vojáků.

Připravujeme další informace...