natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Před deseti lety zemřel Václav Havel. Muž, který vedl zemi z područí Sovětů

    18. prosince 2021  10:01,  aktualizováno  10:21
    Uplynulo deset let od chvíle, kdy zemřel Václav Havel (18 prosince 2011). Poslední československý a první český prezident, světově uznávaný státník, dramatik a spisovatel. Bylo mu 75 let. Zemi vyvedl z područí komunistické totality a přivedl do NATO.  

    Václav Havel | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Václav Havel se stal symbolem novodobého českého státu, symbolem boje proti komunistickému režimu i totalitě obecně.

    V devadesátých letech byl symbolem svobody. Takovou „dobrou značkou České republiky“, kdy i váha naší země na mezinárodní scéně díky Václavu Havlovi byla výrazně vyšší, než by malé zemi ve středu Evropy mělo náležet.

    Měl odvahu, vizi a odhodlání bojovat za lepší budoucnost své země.

    Čelil mnoha protivenstvím a i přesto ve všech koutech světa inspiroval celou generaci lidí toužících po důstojnosti. A jak po jeho smrti podotkl americký prezident Barack Obama, nakonec dokázal nenásilným odporem „zatřást základy impéria a ukázat, že morální vůdcovství je mocnější než jakákoliv zbraň“.

    Proti komunistickému režimu vystupoval Havel už od poloviny 60. let. Po sovětské okupaci a hlavně během normalizace se stal vůdčí postavou umlčované opozice. Za své postoje byl pronásledován úřady, nesměl publikovat a pracoval jako dělník. Byl neustále sledován a šikanován tajnou policií.

    Přesto se v lednu 1977 stal jedním ze zakladatelů a prvním mluvčím občanské iniciativy Charta 77. Komunistický režim ho několikrát odsoudil a ve vězení strávil skoro pět let. Právě z této doby si odnesl vážné zdravotní problémy. Dál ale zůstal hlavním představitelem občanského odporu, o kterém se vědělo i v zahraničí.

    Po brutálním zásahu policie proti studentům 17. listopadu 1989 vstoupil Havel do politického života a stal se vůdcem nově vzniklého Občanského fóra, které s komunisty vyjednalo konec jejich diktatury. 

    Dne 29. prosince 1989 byl zvolen prezidentem Československa. Na jedné z velkých demonstrací na Václavském náměstí v Praze Havel prohlásil v roce 1989 slavnou větu: ‚Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí‘. Jak sám později poznamenal, sklízel za tato slova přes dvacet let posměch.

    O tři roky později se mu ale nepodařilo zabránit rozpadu státu. Od roku 1993 byl dvě funkční období prezidentem České republiky. Zemi vyvedl z Varšavské smlouvy a přivedl do NATO. Prosazoval i vstup do Evropské unie.

    Havel se přitom vždy díval pomyslně za roh. Varšavská smlouva ještě existovala, sovětská vojska ještě okupovala svá kasárna v ČSFR, ale prezident Havel letěl do Bruselu a jako první státník nové demokratické Evropy pozdravil 21. března 1991 nejvyšší orgán Severoatlantické aliance.

    Jen záhy poté poprvé nahlas avizoval, že se NATO samo musí v nových podmínkách změnit. Jako první se zasadil, aby spojenci mezi členské země NATO přijali pobaltské země a s nimi pak pozvánku dostaly na summitu v Praze ještě další čtyři státy včetně Slovenska. Na první vrcholné schůzce spojenců v postkomunistické zemi šlo o dosud největší rozšíření Aliance. Rusku navzdory.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media