Evropa se snaží otevřít trh zbrojních zakázek

Vydáno 04.04.2006
Evropská komise se snaží otevřít rozdrobený trh zbrojních zakázek v Evropské unii. Roční obrat celého trhu přitom dosahuje sedmdesáti miliard eur. V poslední době se daří i českým firmám získávat významné vojenské zakázky.  

Evropská komise zahájila veřejné konzultace, které na speciální internetové stránce komise potrvají tři měsíce. Komise předpokládá, že by mohla koncem roku předložit návrh, jak zmenšit dosavadní překážky obchodu se zbrojním vybavením mezi členskými státy. Na armádní zakázky se dosud nevztahují pravidla hospodářské soutěže z vnitřnímu trhu unie, takže zpravidla bývají hájemstvím domácích zbrojovek.

"Snažíme se zaměřit na oblasti, kde vnitřní trh dosud plně nefunguje. Větší spolupráce by byla opodstatněná," vysvětlil Gregor Kreuzhuber, mluvčí místopředsedy EK pro průmysl Güntera Verheugena. Podle komise by pokrok umožnil členským státům uspokojovat své potřeby ve sféře obrany ve vší bezpečnosti a za lacinější peníze.

Obranný sektor EU zahrnuje výrobu letadel, kosmických zařízení, elektroniku, stavbu lodí či nákladních aut a skýtá zaměstnání 770.000 lidem. V této oblasti se přitom začíná dařit i českým firmám.

Nedávno například česká firma Skill uspěla ve výběrovém řízení na dodávku výpočetní techniky pro Síly rychlé reakce Severoatlantické aliance. Obstála tak v konkurenci desítek světových renomovaných firem a získala kontrakt v hodnotě 50 miliónů korun.

Společnost získala zakázku od Agentury NATO pro konzultace, velení a řízení. Ta mimo jiné působí jako zprostředkovatel dodávek materiálu a služeb pro alianci. Ředitel společnosti Antonín Kočí míní, že za úspěchem jeho firmy stojí skutečnost, že dokáže připravit takovou nabídku v oblasti informačních technologií, která je plně konkurenceschopná.

"Druhým úspěchem pak je, že jsme smlouvu stoprocentně naplnili. A to přesto, že šlo o náročnou dodávku, ve které figurovala řada subdodavatelů a kterou jsme uskutečnili v časově napjatém termínu," uvedl Kočí.

"Tento projekt byl pro nás závazkem. Potvrdili jsme si, že naše schopnosti realizovat další zakázky dokážeme nejen udržet, ale i dále rozvíjet," podotýká ředitel firmy, která má za sebou již dřívější úspěšnou dodávku Evidenční databázi bezpečnostních investic NSIP NATO. "Doufáme, že další příležitosti budou následovat. Zkušenosti s obdobnými projekty již máme z dodávek pro české ministerstvo obrany," dodává Kočí.

pb, ČTK natoaktual.cz