Elitní výsadkář zachytil na fotkách 122 dní v Afghánistánu

Vydáno 10.12.2007
Působení českých vojáků v misi v Afghánistánu zachycuje výstava fotografií Daniela Hlaváče, příslušníka 43. výsadkového praporu z Chrudimi. S unikátními snímky z vojenské mise elitní výsadkář uspěl i v prestižní soutěži Czech Press Photo.  

Podpraporčík Daniel Hlaváč slouží v armádě od roku 1999 a v současnosti je zástupcem velitele čety 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi.

Účastnil se pěti zahraničních misí a úspěšně absolvoval i prestižní kurz Komando. Letos prošel misí v Afghánistánu, kde kromě plnění vojenských úkolů i fotografoval.

Se snímky z této mise pak uspěl i v letošní prestižní soutěži profesionálních fotografů Czech Press Photo, když získal třetí cenu v kategorii Každodenní život za snímek afghánských školáků.

Nynější výstava fotografií nazvaná příznačně "122 dní v Afghánistánu" zachycuje život českých vojáků v hornaté afghánské provincii Badakšán na severovýchodě země, kde Češi chrání tamější provinční rekonstrukční tým.

Výstavu v prostorách Strahovského kláštera v Praze odpoledne zahájí ministryně obrany Vlasta Parkanová a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Expozice bude pro veřejnost otevřena až do konce ledna příštího roku.

Daniel Hlaváč se aktivně věnuje fotografování od roku 2003. Jeho fotografie z mise v Kosovu získaly 1. místo na 26. ročníku Národní soutěže amatérské fotografie v roce 2006. Úspěšně publikuje ve fotografických časopisech.

Mezi jeho nejčastější fotografická témata patří výcvik u výsadkářů, zahraniční mise, ale i běžný život kamarádů v uniformě.

inc natoaktual.cz