Elitní bojovníci se vrátili z Afghánistánu, premiér je ocenil za statečnost

Vydáno 13.01.2012
Po šestiměsíční misi na východě Afghánistánu se domů vrátila stovka elitních bojovníků 601. skupiny speciálních sil. "Nesmírně si cením vaší osobní statečnosti," ocenil vojáky premiér Petr Nečas. V kraji kolem mýty opředené jeskynní pevnosti Tora Bora čeští speciálové splnili 150 bojových operací.  

České speciální síly v Afghánistánu | foto: 601. skupina speciálních sil

"Tím, že se vystavujete riziku v těchto zemích, snižujete riziko těchto hrozeb pro naše spoluobčany na našem území. Proto je vaše angažmá v tak náročných teritoriích, jako je Afghánistán, mimořádně významné a zaslouží ocenění," řekl premiér Petr Nečas na pátečním neveřejném slavnostním nástupu jednotky v Prostějově.

Čeští bojovníci „čistí“ kraj kolem mýty opředených jeskyní Tora Bora

V afghánské provincii Nangarhár působili čeští speciálové od loňského června. V prosinci je vystřídaly čerstvé síly. Z předsunuté základny Hombre mají vojáci na kontě 150 bojových operací. Od speciálního průzkumu, přes vojenskou asistenci až po úderné akce, kdy prohledávali vybrané prostory s cílem zadržet vytipované osoby. Detaily mise jsou sice tajné, ale podle Nečase v klíčových oblastech "výrazně narušili činnost nepřítele".

"Svět je propojený, nežijeme ve vzduchoprázdnu. Naši vojáci nepůsobí v nebezpečných teritoriích jen proto, že jsme součástí spojeneckých sil a je to od nás očekáváno, ale především proto, že čelí civilizačním hrozbám kvůli ochraně občanů České republiky," uvedl premiér.

Češi přímo u pákistánských hranic dohlíželi na bezpečnost v místech, kudy vede klíčová silnice číslo sedm. Právě po ní dál míří do země většina konvojů se zásobami z Pákistánu. Kromě toho stačili čeští vojáci vybudovat a vycvičit speciální jednotku afghánské policie.

inc natoaktual.cz