Do cvičení Czech Lion se zapojí armády zemí Visegrádu

Vydáno 16.01.2019
Česká republika bude v říjnu hostit velké vojenské cvičení pozemních jednotek zemí visegrádské čtyřky. Zapojí se do něj až 800 vojáků Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Zaměří se na společné operace, koordinaci velení a předávání informací.  

Tank T-72M4 CZ české armády na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Česká armáda do cvičení nasadí 7. mechanizovanou brigádu včetně 73. tankového praporu, 132. dělostřelecký oddíl a další podpůrné prvky. Vzdušné síly bude zastupovat 25. protiletadlový raketový pluk a 22. základna vrtulníkového letectva.

S mechanizovanými jednotkami z Maďarska, Polska a Slovenska půjde o téměř 800 vojáků. „Cílem cvičení bude prověření schopností velitelů a mezinárodních štábů velet podřízeným jednotkám bojového uskupení, společně plánovat a řídit boj a pružně reagovat na aktuální vývoj situace na bojišti,“ řekl velitel Pozemních sil Josef Kopecký.

Cvičení se uskuteční v Hranicích, Přáslavicích a v Centru simulačních a trenažérových technologií v Brně, kde budou místa velení i s technikou a podporou spojařů.

„Každý štáb má jinou strukturu velení. Cvičení bude zaměřeno na schopnost vzájemné spolupráce a na plánování. Současně prověříme, jakým způsobem bude fungovat informační tok,“ dodal velitel 7. mechanizované brigády Jiří David.

Veškerá bojová nařízení a hlášení budou vydávána v angličtině. V mateřském jazyce bude komunikace pouze uvnitř národních jednotek.

inc natoaktual.cz