Čeští chemici vyškolili stovku afghánských specialistů

Vydáno 06.06.2013
Čeští vojenští chemici v Afghánistánu mají za sebou jeden z nejdůležitějších úkolů. Za dva roky se jim podařilo vyškolit 118 afghánských specialistů. Ochrana proti zbraním hromadného ničení patří mezi úzce specializované obory a českou pomoc si považují nejen spojenci, ale také afghánská armáda.  

Čeští chemici učí afghánské specialisty, jak používat ochranný filtrační převlek | foto: Armáda ČR

"Velice si vážím dlouhodobé spolupráce České republiky s Afghánskou národní armádou v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení, české chemiky považuji za špičku ve svém oboru," řekl jeden z vysokých představitelů afghánského ministerstva obrany generál Džalander Šáh Behnam.

Afghánská armáda dosud neměla chemické vojsko a proto s přípravou a výcvikem specialistů pomáhají spojenci z NATO. Včetně Čechů.

Malá jednotky českých chemiků, která působí z základny na letišti v metropoli Kábulu, dokázala za dva roky vyškolit celkem 118 afghánských odborníků. Poslední osmadvacetičlenná skupina Afghánců dokončila výcvik před několika dny.

"Osvojili si zásady radiačního a chemického průzkumu a pozorování, byli seznámeni se systémem varování vojsk v případě chemického napadení, procvičovali používání ochranných masek, jednorázových pláštěnek a filtračních ochranných převleků a naučili se pracovat s dekontaminačními soupravami," popsal výcvik velitel české jednotky Jaroslav Dohnálek.

Kromě chemických specialistů Češi školí ještě experty na biologickou ochranu a také příslušníky afghánského ministerstva zdravotnictví v oblasti toxikologie.

Malá česká jednotka protichemické, biologické a radiační ochrany působí na letišti Kaia v metropoli Kábulu už od roku 2007.

Kromě ochrany spojeneckých jednotek čeští specialisté hledají a zkoumají ohniska možného chemického, biologického nebo radiačního ohrožení. V minulosti například kontrolovali zdravotnická zařízení nebo pátrali po možných zdrojích znečištění nebezpečnými látkami.

inc natoaktual.cz