Čeští „hroši“ začínají létat v Afghánistánu

Vydáno 25.01.2010
Česká vrtulníková jednotka se naplno zapojila do mise NATO v Afghánistánu. Od dnešního dne budou čeští letci se třemi vrtulníky Mi-171Š zajišťovat ze základny Šarana v provincii Paktika zásobování i přepravu českých a spojeneckých jednotek.  

"Posádky s vrtulníky dosáhly plných operačních schopností," potvrdil natoaktual.cz šéf sekce rozvoje druhů sil ministerstva obrany Bohuslav Dvořák, který se na přípravě a zajištění mise českých letců podílel.

Do Afghánistánu nasadila česká armáda vrtulníky vůbec poprvé. Piloti už ale za sebou mají zkušenosti z misí v zemích bývalé Jugoslávie.

Česká vrtulníková jednotka nese označení Hippo, podle tvarů vrtulníků, které vzdáleně svou mohutností připomínají hrocha. Zvíře mají čeští letci pro tuto misi ve znaku.

Obrazem: Vrtulníky přepraví obří Ruslan
Podívejte se na nakládání vrtulníků pro misi českých letců v Afghánistánu

Na americké základně Šarana v provincii Paktika už na sklonku loňského roku vyrostlo veškeré potřebné zázemí pro provoz tří vrtulníků včetně operačního centra a mobilní opravárenské haly. Piloti se od počátku měsíce cvičili u amerických kolegů na základně Bagram.

Česká jednotka čítá zhruba sto vojáků, od pilotů, přes létající personál až po mechaniky. Do Afghánistánu armáda vyslala tři stroje Mi-171Š, které prošly náročnou modernizací. "Pilotování je prakticky stejné. Máme ale lepší vybavení, které zajišťuje větší ochranu," konstatoval jeden z pilotů, který si kvůli operačnímu nasazení přál zůstat v anonymitě.

Vrtulníky jsou například vybaveny novými čidly, která jsou schopna detekovat odpálení střel ze země a automaticky s tím vystřelovat klamné cíle. Kvůli nebezpečnosti mise se čeští letci učili například přežití v případě sestřelení nebo poruchy. Absolvovali i létání ve vysokohorském prostředí francouzských Pyrenejí nebo v pouštích Izraele.

Na základně Šarana budou letci prvního kontingentu působit tři měsíce, pak je vystřídají čerstvé síly.

Lubomír Světnička natoaktual.cz