České gripeny odletěly chránit pobaltské země

Vydáno 30.04.2009
Čtveřice letounů Jas-39 Gripen dnes přistála na základně poblíž litevského města Šiauliai. Od zítřka čeští letci přebírají v rámci mise NATO ochranu vzdušného prostoru nad celým Pobaltím.  

PROHLÉDNĚTE SI FOTOGRAFIE

Let z Čáslavi stíhačkám trval "cestovní rychlostí" zhruba půldruhé hodiny.

V rámci takzvaného Air Policingu budou z litevské základny od května do září střežit vzdušný prostor Estonska, Litvy a Lotyšska.

Čeští letci střídají své dánské kolegy se stíhačkami F-16. Půjde o první nasazení českého taktického letectva v zahraniční operaci v celé poválečné historii.

Pohotovost převezmou během slavnostního ceremoniálu na základně.

"Naše práce bude hlídat vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska především proti vojenským hrozbám," uvedl velitel prvního kontingentu a zároveň jeden z pilotů Jaroslav Míka.

Trojice pobaltských států - Litva, Lotyšsko a Estonsko - vlastní letectvo nemá, proto jejich ochranu zajišťují ostatní členské země Severoatlantické aliance, které se pravidelně střídají.

Česká republika do mise vyšle celkem čtyři jednomístné letouny Jas-39 Gripen, které budou připraveny zasáhnout v případě vojenského ohrožení těchto států, stejně tak jako poskytnout pomoc a asistenci civilním letadlům v nouzi.

Na základně Šiauliai bude působit 75 českých vojáků. Většinu tvoří pozemní personál.

inc natoaktual.cz