Češi možná budou trénovat irácké tankisty

Vydáno 09.11.2007
Čeští instruktoři se možná příští rok zapojí do výcviku iráckých tankistů. Podle informací ministerstva obrany by zhruba dvacítka českých učila irácké vojáky jak zacházet z bojovou technikou ruské výroby.  

"Jednáme o tom s Brity i Američany. Irácké vojáky bychom trénovali přímo v Iráku," uvedl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Češi by irácké vojáky učili, jak ovládat obrněnou techniku a bojová vozidla především ruské výroby. "Zatím to není jisté, ale jde o reálnou možnost," dodal Čírtek.

O plánu už informoval členy sněmovního výboru pro obranu náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Podle něj by se výcvik měl konat v oblasti severně od hlavního města Bagdádu a bude při něm používána technika irácké armády. Iráčané totiž podobně jako Češi mají ve výzbroji tanky T-72.

Nový plán české účasti souvisí s nedávným rozhodnutím vlády, že aktivity české armády v Iráku se příští rok výrazně omezí.

V zemi má od poloviny roku zůstat jen zhruba dvacítka Čechů, teď jich v Iráku působí sto. Stočlenný kontingent bude zatím stejně jako dosud chránit základnu spojeneckých jednotek poblíž jihoirácké Basry. Zmenšovat by se měl postupně.

Kromě ostrahy základny několik českých expertů v Bagdádu pod hlavičkou NATO školí důstojníky irácké armády.

 

 

inc natoaktual.cz