natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda řeší detaily u nových děl CAESAR. Vojáci je dostanou na míru

    2. února 2022  13:17
    Zvláštní tým vojenských expertů pracuje s francouzským výrobcem na specifických úpravách nových houfnic CAESAR, které má česká armáda v příštích letech zařadit do výzbroje. Součástí je například i detailní skenování vybavení českých dělostřelců a modelování vnitřního uspořádání kabiny.  

    Caesar - výkonná zbraň za rozumnou cenu | foto: forsvaret.dk

    „Hned po novém roce jsme přepravili do Francie v rámci pracovní skupiny k naskenování naše vybavení, které bude doplněno do samohybných houfnic pro zabezpečení specifických schopností, například spojení, provádění dekontaminace nebo k vlastní obraně obsluhy,“ uvedl Jan Cífka ze sekce rozvoje sil ministerstva obrany.

    Detailní skenování vybavení, které budou čeští vojáci při provozu používat, podle něj významně zkrátí veškeré práce při počítačovém modelování kabiny a vnějších ukládacích prostorů houfnice. Podle toho pak bude v kabině rozmístěná osádka a jednotlivá zařízení.

    Obrana pro armádu pořizuje celkem 52 nových děl CAESAR od francouzského výrobce Nexter za zhruba 8,5 miliardy korun.

    Nová děla ve standardní ráži NATO 155mm nahradí do konce roku 2026 ve výzbroji samohybné houfnice DANA ráže 152mm, které slouží už čtyřicet let a dnes zaostávají dostřelem, rychlostí palby i ve standardech mezi spojenci.

    Přezbrojení se týká 13. dělostřelecké brigády z Jinců. Čtyři děla z celkového počtu budou sloužit pro školení ve výcvikovém centru ve Vyškově.

    Zkoušky budou už za tři roky

    Vojskové zkoušky zakončené ostrými střelbami jsou naplánovány na konec roku 2024. Do té doby integrovaný pracovní tým českých a francouzských expertů zajistit úpravy přesně podle českých specifikací.

    Mezi ty patří také soupravy pro údržbu a opravy houfnic. „Naše požadavky na tyto soupravy se liší od těch francouzských nebo dánských. Chceme být více soběstační. Ušetří to náklady a máme k tomu dostatek personálu,“ konstatoval Cífka.

    Součástí dodávek má být rovněž komplexní souprava simulátorů, školení instruktorů a technického personálu a náhradní díly.

    Smlouvu na dodávky nových děl uzavřelo ministerstvo loni v říjnu. Kromě čtyř prvních z celkových 52 budou všechna kompletována v České republice v dílnách holdingu Czechoslovak Group (CSG), který pro ně zároveň dodá podvozky Tatra a pancéřované kabiny. České firmy se mají celé zakázce podílet ze 40 procent.

    Děla Caesar pro armádu? Výkonná zbraň za rozumnou cenu a taky politika

    „Je to pro nás čest a závazek udělat vše, co bude v našich silách, abychom dodali houfnice CAESAR odpovídající veškerým potřebám české armády,“ uvedl projektový manažer Olivier Brousmiche.

    Obrana před časem vybírala z osmi různých děl od několika světových výrobců a stanovila 80 hodnotících parametrů, z toho 11 hlavních. Mezi nimi na prvním místě cena, pak dostřel, rychlost střelby, široká škála použitelné munice, plná kompatibilita se systémy řízení palby používanými v NATO a umístění na podvozek Tatra.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media