Britové mají cvičit vojáky do roku 2010

Vydáno 18.05.2005
Speciální britský výcvikový tým ve Vyškově by měl cvičit vojáky až do roku 2010. Původně měli Britové ukončit svou misi letos. Ministerstvo obrany však požádalo o prodloužení jejich působení o dalších pět let. Prodloužení by měla dnes projednat česká vláda.  

Britská poradní skupina (BMATT) cvičí ve Vyškově nižší důstojníky a praporčíky české armády, členských zemí NATO a programu Partnerství pro mír.

O prosloužení své mise požádala přímo britská strana ministerstvo obrany, které předložilo vládě návrh. Působení zahraničních vojáků na českém území musí totiž schválit vláda a parlament.

"Návrh ministerstva obrany počítá s prodloužením mise britských vojáků o dalších pět let," uvedl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek.

Britský tým podle jeho slov už neslouží ani tak členským státům NATO, jako spíše pro výcvik vojáků partnerských zemí aliance. "Jde o prestižní záležitost. Britové našli výborné ve Vyškově výborné možnosti pro své působení," konstatoval Čírtek.

Ve Vyškově působí britský vojenský poradní a výcvikový tým od roku 2000. Slavnostního otevření střediska ve Vyškově se dokonce zúčastnil i princ Charles.

BMATT organizuje tříměsíční kurzy, kterými ve Vyškově každoročně projde až 250 vojáků. Ve Vyškově se školí vojáci s funkcí instruktora a po návratu do vlasti předávají své zkušenosti kolegům.

Kurzem prošli vojáci z šestadvaceti zemí, například z Gruzie či Srbska a Černé Hory.

Ve výcvikovém týmu jsou nejen Britové, ale také několik úspěšných českých absolventů kurzů, kteří zahraničním posluchačům předávají své zkušenosti s reformou českých ozbrojených sil. Práci v terénu pak posluchače učí britští vojenští veteráni z Afghánistánu nebo Iráku. - více zde

 

inc natoaktual.cz